• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Suomen Reserviupseeriliiton juhlavuosi huipentui Mikkelissä

Liiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Tuomas Kuusivaara ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Mika Pakkanen.

Susanna Takamaa

Suomen Reserviupseeriliiton liittovaltuusto kokoontui 90-vuotisjuhlakokoukseen Mikkeliin. Juhlallisuudet alkoivat seppeleenlaskulla Mannerheimin patsaalle.

Suomen Reserviupseeriliiton liittovaltuusto kokoontui juhlakokoukseen 90-vuotisen liiton kunniaksi. Mikkelissä pidetty kokousviikonloppu sisälsi valtuuston ja hallituksen strategiatyöskentelyä, liiton varapuheenjohtajiston valinnan vuodelle 2022, sekä Jukureiden ja SaiPan maanpuolustusteemaisen juhlaottelun.

Toukokuun 17. päivä Suomen Reserviupseeriliiton perustamiskokouksesta tuli kuluneeksi 90 vuotta. Juhlavuonna liitto on toiminut poikkeusoloista huolimatta verrattain normaalisti, joskin isommista yleisötapahtumista on jouduttu vuoden aikana luopumaan. Liittovaltuusto onnistui kuitenkin kokoontumaan vuoden toiseen kokoukseensa, jonka yhteydessä juhlistettiin pian päättyvää juhlavuotta.

Liittovaltuuston kokouksessa valittiin myös tulevan vuoden varapuheenjohtajat liitolle, sekä liittovaltuuston puheenjohtajisto. Liittovaltuuston puheenjohtajana jatkaa Markus Lassheikki (maj res) Kirkkonummelta ja varapuheenjohtajana Jyri Vilamo (maj res) Helsingistä. Ensi vuodelle valittiin myös liittohallituksen jäsenet piirien esitysten perusteella.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jukurit ja SaiPa pelasivat juhlaottelun M05-kuvioiduissa paidoissa


Liittovaltuusto valitsi vuodelle 2022 liitolle kaksi varapuheenjohtajaa. Varapuheenjohtajaksi halukkuutensa oli ilmoittanut yhteensä neljä henkilöä. Ennen valintaa liittovaltuusto esitti ehdokkaille kysymyksiä mm. henkilökohtaisesta Nato -kannasta, miten nuoret reserviupseerit tulisi ottaa paremmin liiton toimintaan mukaan, millaisia heikkouksia ehdokkaat näkevät liiton toiminnassa, ja miten he arvioivat Suomen asevelvollisuusjärjestelmän kehittyvän tulevaisuudessa. Äänestyksen päätteeksi liiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Tuomas Kuusivaara ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Mika Pakkanen.

Tuomas Kuusivaara (ylil res) on Valkeakosken Reserviupseerien jäsen, joka on toiminut liiton toisena varapuheenjohtajana vuodesta 2020 lähtien. Hänellä on pitkä kokemus liiton työvaliokuntatyöskentelystä, jonka lisäksi hän on johtanut liiton järjestötoimikuntaa, sekä ollut perustamassa Reservin Mentorit Säätiötä. Siviilissä Kuusivaara on Discendum Oy:n toimitusjohtaja ja kotoisin Valkeakoskelta.

Mika Pakkanen (kapt res) on Jyväskylän Reserviupseereiden jäsen, joka on toiminut mm. RUL:n järjestö- ja koulutustoimikunnan jäsenenä, sekä edustanut liittohallituksessa Keski-Suomen Reserviupseeripiiriä puheenjohtajan ominaisuudessa. Siviilissä Pakkanen on projektipäällikkö Solteq Oyj:ssä ja asuu Jyväskylässä.

Sodan ja rauhan keskus Muistissa järjestetty kokous sai jatkoa kutsuvierastilaisuutena järjestetystä maanpuolustusjuhlasta, jonka juhlapuhujana oli Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko. Puheessaan Hulkko totesi liiton juhlavuoden tunnuslauseen ”Johtajuutta kaikissa oloissa” osoittavan, että liitto elää edelleen ajassa osoittaen, että johtajuutta hyödynnetään kaikilla yhteiskunnan aloilla. Hän muistutti, että Suomessa on perinteisesti johdettu omalla esimerkillään ja ettei johtajan tule vaatia alaisiltaan mitään, mitä ei olisi itse valmis tekemään.

Maanpuolustusjuhlassa kuultiin tervehdykset myös maa- ja metsätalousministeri (maj res) Jari Lepältä ja Mikkelin kaupunginjohtaja (maj res) Timo Haloselta. Molemmat ovat RUL:n jäseniä. Viron Reserviupseeriyhdistys EROK:n Suomen yhteysupseeri Kuno Peek (ltn res) sanoi omassa puheessaan EROK:n olevan ikään kuin RUL:n pikkuveli ja nosti esiin Suomen ja Viron ainutlaatuisen yhteistyön niin valtionhallinnon kuin reserviläistenkin välillä. ”Maanpuolustus on kuin talon rakentaminen,” Peek totesi. ”Puolustusvoimat tuo rakennustarvikkeet, mutta reserviläiset tuovat talkoohengen ja laastin, jolla talo saadaan kasaan.”

Kokousviikonlopun juhlallisuudet päättyivät liiton isännöimään jääkiekon liigaotteluun, jossa toisistaan mittaa ottivat Mikkelin Jukurit ja Lappeenrannan SaiPa. Molemmat joukkueet pelasivat juhlaottelun kunniaksi maastokuvioisissa pelipaidoissa. Pelin alussa Ikioma Areenalla otettiin vastaan sekä Suomen lippu, että liiton lippu, jonka jälkeen seppelepartio lähetettiin sankarihaudoille.

Ottelu päättyi Jukureiden hyväksi 1-0 pelin viimeisillä minuuteilla.