• Puolustusvoimat

Suomi ja Kanada tarkastuskäynnille Venäjälle

Tarkastuskäynti tehdään Moskovan itäpuolelle. Tarkastuksen ideana on lisätä luottamusta ja turvallisuutta.

IStock

Tarkastusryhmä koostuu yhdestä kanadalaisesta ja kolmesta suomalaisesta jäsenestä.

Puolustusvoimat tiedottaa Suomen ja Kanadan tekevän Wienin asiakirjan 2011 mukaisen luottamusta ja turvallisuutta lisäävän tarkastuksen Venäjälle 17.–20. tammikuuta 2017. Tarkastettava alue on Moskovan itäpuolella. Siellä sijaitsee Puolustusvoimien mukaan arviolta viisi Venäjän joukko-osastoa sekä Mulinon koulutuskeskus harjoitusalueineen.

Suomi johtaa tarkastuksen ja ryhmää johtaa eversti Martti J. Kari. Ryhmään kuuluu kolme suomalaista ja yksi kanadalainen jäsen.

Tarkastuksen tavoitteina on Puolustusvoimien mukaan todentaa Venäjän Etyj-jäsenmaille annettujen tietojen todenmukaisuus määritetyllä tarkastusalueella. Erityisenä tavoitteena on todentaa, ettei Venäjällä tarkastettavalla alueella ole käynnissä sellaista sotilaallista toimintaa, joka Wienin asiakirjan mukaan olisi ilmoitusvelvollisuuden alaista.

Lokakuussa Suomi teki samaisen Wienin asiakirjan 2011 mukaisen luottamusta ja turvallisuutta lisäävän arviointikäynnin Venäjän Ostrovin imailuprikaatiin. Se sijaitsee Pihkovassa, lähellä Latvian rajaa. Ostrovissa on pääasiassa taistelu- ja kuljetushelikoptereita.

Wienin asiakirjan sisällöstä on kerrottu Puolustusvoimien nettisivuilla. Asiakirjan mukaisesti Etyjin osallistujavaltioiden tulee jakaa toisilleen tietoa muun muassa joukkojensa ja kalustonsa vahvuudesta sekä sijainnista Euroopassa ja normaalista poikkeavista sotilaallisista toimista.