• Kalusto

Switchblade lisää Ukrainan kykyä iskeä lennokeilla

Amerikkalaislennokin järeämpi versio kykenee tuhoamaan panssarivaunuja.

AeroVironment inc.

Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle myös Switchblade 600 -lennokkeja.

Yhdysvallat ilmoitti tällä viikolla lähettävänsä Ukrainalle lisää sotilaallista tukea. Aiemmin Yhdysvallat oli tukenut Ukrainaa sodassa jo 800 miljoonan euron edestä ja uusimman aseavun arvoksi on laskettu 300 miljoonaa dollaria.

Avustuksen mielenkiintoisimpiin kuuluvia laitteita ovat kalifornialaisfirma AeroVironmentin valmistamat Switchblade-lennokit. Asejärjestelmästä on kaksi eri versiota. Kranaatinheittimen kaltaisesta putkesta taivaalle laukaistavan Switchblade 300:n kantama on 10 kilometriä ja lentoaika vain 15 minuuttia. Lennokki ei itse pudota räjähteitä, vaan koko lennokki ohjataan kohteeseen värikameran ja gps-paikannuksen avulla. Kertakäyttöisen luonteensa vuoksi malleista puhutaan useasti itsemurhalennokkeina.

Lennokin käyttäjällä on tietokoneen kautta käytettävissä reaaliaikainen kuva lennokista käsin. 2,5 kiloa painava lennokki on kevyt ja helposti kuljetettavissa vaikka sotilaan repussa.

300-mallin kärkeen sijoitettu sirpaleräjähde vastaa teholtaan 40 mm:n sirpalekranaattia. Valmistajan mukaan lennokkia on käytännössä mahdoton tunnistaa, koska sen jättämä lämpöjälki on minimaalinen, jonka lisäksi se on todella hiljainen ja pienikokoinen eli 49 senttiä pitkä. Switchblade 300 on tarkoitettu käytettäväksi lähinnä jalkaväkeä ja suojaamattomia ajoneuvoja vastaan.

Järeämpi malli voi tuhota panssarivaunujakin

300-malli ei sovellu esimerkiksi panssarivaunuja vastaan taisteluun, mutta voimakkaampi Switchblade 600 -malli sen sijaan pystyy tuhoamaan raskaasti suojattuja panssarivaunujakin.  600-malli on kaikkinensa isompi versio 300-mallista. Sen lentoaika on 40 minuuttia, kantama yli 40 kilometriä ja se painaa lähes 25 kiloa. Lentoaika mahdollistaa lennokille odottamisen passiivisena taivaalla ennen oikean kohteen ilmaantumista. 

Ukrainaan lähetettävissä malleissa lennokit on varustettu panssarintorjuntakärjillä.

Aiemmin Yhdysvallat on käyttänyt lennokkeja onnistuneesti Afganistanissa. Raporttien mukaan lennokkien lähettämistä Ukrainaan puoltaa niiden vaatima vähäinen koulutus ja kyky säätää järjestelmät käyttökuntoon lyhyessä ajassa.

Lisäsensoreita taivaalle

Yksi tapa saada Switchblade-lennokit toimimaan tehokkaammin on käyttää niitä parina toisten lennokkien kanssa. AeroVironment on esitellyt Switchbladejen yhteistyötä yhdessä Puma-valvontalennokin kanssa.  Puma LE -mallin lentoaika on yli kuusi tuntia ja löydettyään sensoreillaan halutun kohteen se välittää siitä suoran videokuvan avulla tiedon Switchblade-lennokin käyttäjälle, joka tämän jälkeen laukaisee iskuun tarkoitetun lennokin taivaalle.

Switchblade 300

Paino 2,5 kiloa

Pituus 49 cm

Toimintasäde 10 km

Toiminta-aika 15 min

Maksiminopeus 160 km/h

Maksimilentokorkeus 4600 metriä

Switchblade 600

Paino 24,7 kiloa

Pituus 130 cm

Toimintasäde 40 km

Toiminta-aika 40 min

Maksiminopeus 185 km/h

Maksimilentokorkeus 4600 metriä