• Kalusto

Testissä: 5.11 Maverick battle belt – taisteluvöiden kärkeä

5.11:n taisteluvyössä ovat kaikki perusasiat takuuvarmasti kohdillaan.

Tuomas Kaarkoski

Periaatteessa taisteluvyö on yksinkertainen kapistus. Siihen kiinnitettynä kulkevat sotilaalle tarpeelliset tavarat sotilaan roolista ja tehtävästä riippuen. Perinteisempiä kiinnitystarpeita lienevät ensiaputarpeet, pistoolin kotelo, varalippaat sekä niin sanottu dumppitasku tyhjille lippaille. Amerikkalaisen 5.11:n Maverick battle belt on erinomainen näyte, miten sotilaalle tärkeä taistelyvyö voidaan toteuttaa onnistuneesti.

Yksi hyvän taisteluvyön tunnusmerkeistä on sen jäykkyys. Jäykkyys takaa paremman kantokyvyn, mahdollistaa pistoolin ja varalippaiden asianmukaisen käpistelyn ja tekee isomman varustemäärän kantamisesta myös mukavampaa. 

(Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen)

Taisteluvyö kuuluu monessa tehtävässä ykköskehän varusteisiin.

Maverick on niin sanottu kaksiosainen taisteluvyö, jossa on varsinaisen taistelyvyöosan lisäksi sisävyö. Vyö on jäykkä, mutta mukavuus on hyvällä tasolla jo ilman kummempaa sisäänajoakin.

Kobra-solki toimii moitteetta ja estää vyön avautumisen vahingossa rytinän tiimellyksessä. Tarvikkeiden kiinnitystä varten olevia kujastoja on yksi, sillä Maverick on malliltaan varsin kapea taisteluvyö. Kujastot ovat laadukkaat ja tiukat, mutta siitä huolimatta molletaskujen kiinnittäminen ei ole tuskaisaa survomista. 

Taisteluvyö on monesti sotilaan niin sanottua ykköskehän varustusta. Kehämallissa varusteet jaetaan niiden tarpeiden mukaan. Yksinkertaistaen ykköskehällä ovat pääasiassa selviytymiseen tarvittavat varusteet, kakkoskehällä taisteluvarusteet ja kolmoskehällä toimintakyvyn ylläpitoon liittyvät varusteet. Kahdelta ulommalta kehältä varusteita voi siirrellä muille kehille, mutta ykköskehän varusteita ei ole tarkoitus siirtää, sillä niiden tulisi olla aina mukana.

Testirymistelyssä vyö pysyi erinomaisesti paikoillaan niin perinteisessä tetsauksessa kuin rakennetun alueen taisteluissakin. Erityisplussa tulee fiksusta designista, jossa kiristyksen jälkeen vyön ylimääräisen ”hännän” saa taitettua ulomman vyön sisäpuolelle. Tämä poistaa vyön katkaisemisen tarpeen, joka taas mahdollistaa reserviläiselle epätyypillisen kilojen kerryttämisen ilman huolta vyön riittävyydestä tulevaisuudessa. 

(Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen)

Kiristyksen jälkeen ylimääräisen ”hännän” saa taitettua piiloon, eikä vyötä tarvitse katkaista.
Kujastot ovat laadukkaat ja tiukat, mutta siitä huolimatta molletaskujen kiinnittäminen ei ole tuskaisaa survomista. 

Maverick Battle Beltistä on vaikea keksiä puutteita. Kovimmat operaattorit voisivat ehkä kaivata yhtä d-lenkkiä, mutta sen puuttuminen on mitätön kuriositeetti. Helikoptereiden ja köysien kanssa operoivat voivat hankkia saman valmistajan muutamankympin kalliimman mallin, jossa tämäkin puute on korjattu.

Jos Maverickin saisi nykyisten mustan, vihreän ja ruskean ohella M05-kuosissa, olisi se kympin valinta aktiiviselle reserviläisille. Ilman kotoista maastoväritystäkin 5.11:n taisteluvyö on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen esitys genressään.

Plussat

+ Jämäkkä, ei hölsky

+ Laadukkaat kujastot

+ Mahdollisuus taittaa ylimääräinen ”vyön häntä” piiloon

Parannettavaa

– M05-maastokuosin puute värivalikoimassa.

5.11 Maverick battle belt -taistelyvyö

Valmistaja: 5.11 / Koot: S-2XL / Värit: musta, vihreä, ruskea / Hinta: 169,95e / Jälleenmyyjä: 5.11 (www.511tactical.fi)