• Kalusto

Testissä: Korpisoturi-puukko

Rokka Knivesin näkemys puukosta on modernin taktinen.

Tuomas Kaarkoski

Rokka Knivesin valmistaman Korpisoturi-puukon kahvatuntuma on napakka.

Suomalainen puukko on monitoimityökalu, josta on erilaisia näkemyksiä ja toteutustapoja enemmän kuin kenties mistäkään muusta perustyökalusta tässä maassa.

Modernimpaa lähestymistä aiheeseen edustaa Rokka Knivesin Korpisoturi-nimeä kantava puukko, joka on lähtenyt hakemaan kilpaillulta markkinalta jalansijaa keskivertoa militaristisemmalla tulokulmalla.  Tuotteen brändäys on onnistunut ja kiinnostava. Bushcraft-harrastajien keskuudessa puukon vastaanotto näyttää olleen maailmallakin innostunut. 

Hyvä tuntuma

Kokonaisuudessaan tupen kanssa Korpisoturilla on pituutta 23 senttiä, joka asettaa sen tyypillisen puukon mittoihin. Ensivaikutelma on kaikkiaan laadukas, jota tietysti tämän hintaluokan esineeltä sopii odottaakin.

Kahva on materiaaliltaan Dryflex TPE:tä, joka suomeksi tarkoittaa termoplastista elomeeriä eli käytännössä muovia, jolla on hyvän kumin ominaisuudet. Otetuntuma puukkoon onkin hyvä ja pito pysyy myös kylmemmillä ja kosteammilla keleillä.

Teräelementit Korpisotureihin on tehty Laurin Metallilla Kauhavalla, jonka käsialaa ovat mm. Varustelekan Skramojen ja monien muiden teräaseiden terät. Materiaali on Böhler 80CrV2-hiiliterästä, joka on karkaistu kolmeen kertaan. Korpisoturin terä vuolee hyvin ja läpi kahvan kulkevan ruodon päähän on jätetty nuppi, jotta operaattoritason käyttäjät saavat sen avulla ikkunatkin rikottua. Samassa päässä on myös reikä esimerkiksi rannelenkkiä varten.

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Korpisoturin tuppi on persoonallinen.

Ruma vaiko ei?

Korpisoturin suurin mielipiteiden jakaja on epäilemättä sen tuppi. Toisista se on susiruma, toisista tyylikkään erilainen. Luonnonkuitukomposiitista tehty tuppi kestää kovaakin putsaamista ja itse puukko napsahtaa siihen kiinni todella jämäkästi. Tupen kiinnitys on valittavissa sekä oikea- ja vasenkätisille. Puukon mukana tulee myös Tactical Tailorin Malice clip -kiinnitin, jolla puukon tuppineen saa napsaistua kiinni esimerkiksi mihin tahansa molle-kujastoa hyödyntävään varusteeseen kuten esimerkiksi taisteluvyöhön tai vaikka reppuun.

 

Reilun 150 euron hinta on moneen kelvolliseen verrokkiin peilaten korkeammasta päästä. Rokka Knivesin Korpisoturi on kuitenkin erinomainen puukko niille, jotka mielivät vyölleen perinnepuukkoja taktisempaa yleisilmettä ja monipuolisempia kiinnitysvaihtoehtoja.

Korpisoturi

Valmistaja: Rokka Knives

Kokonaispituus: 229mm

Terä: pituus 105, hiili-puukkoteräs 80CrV2, terän kovuus 63 HRC /

Hinta: 159 euroa

Jälleenmyyjät mm: Lamnia, Varusteleka, Partioaitta

Lue seuraavaksi

  • Kalusto

Testissä: Terävä Skrama 200 -eräveitsi

Kiitosta kerännyt Skrama sai rinnalleen pienemmän version.