• Kalusto

Testissä: Särmä TST Alpina Trapper 4-tac varsikengät

Raskaasta paketista löytyy lämpöä ja hyvät kalvo-ominaisuudet.

Särmä TST Alpina Trapper 4-tac -maiharit ovat raskasta tekoa, hyvässä ja pahassa.

Raskaat hommat vaativat monesti raskaita välineitä. Varusteleka on tuoreimmassa yhteistyöprojektissaan lyönyt hynttyyt yhteen slovenialaisen jalkinevalmistaja Alpinan kanssa. Särmä TST Alpina Trapper 4-tac -nimellä kulkevat kalvomaiharit ovat tehty Alpinan oman Trapper-mallin pohjalta, mutta niihin on tehty Varustelekan pyynnöstä muutamia viilauksia. Pintanahka vaihtui sotilasjalkineissa monesti käytettyyn box leather -nahkaan, joka ei veny tai repeä kuivana yhtä helposti kuin tavallinen pintanahka. Tämän lisäksi kenkien pohjiin on laitettu PrimaLoft-eristegeelit, joiden tarkoitus on estää lämmön turha karkaaminen.

 

Ei mikään siro

Ensiksikin on heti sanottava, että Trapper 4-tacit eivät ole mitkään sirot jalkineet. Ne ovat mustana perustyylikkään näköiset, mutta myös raskaat. Yhdellä parilla on painoa 1,9 kiloa. Kävellessä tämä ei tunnu juurikaan, sillä varsikenkä rullaa mukavasti. Juoksuun vaihdettaessa kenkien raskasrakenteisuus käy kuitenkin nopeasti ilmi. Vertailun vuoksi esimerkiksi Varustelekan viime vuonna julkaisemat Särmä TST M19 taistelijan jalkineet ovat puoli kiloa kevyemmät, mikä on kengissä todella iso ero.

Kalvot kestävät hyvin kosteutta.

Sen minkä Trapper 4-tacit häviävät painossa, ne voittavat muissa ominaisuuksissa. Reserviläinen testasi maihareita noin 100 kilometrin verran erilaisissa olosuhteissa sateisista mutavelleistä aina liukkaisiin kallioihin. Lumiolosuhteet jäivät kokematta eteläisen Suomen kelien takia, mutta siitä huolimatta maihareiden kalvo-ominaisuuksia uskaltaa kehua erinomaiseksi. Testien perusteella maihareilla uskaltaa porhaltaa todellakin vetisissä olosuhteissa ilman huolta siitä, että kalvo hörppäisi kosteuden sisuksiinsa. Pohjien pidon suhteen testattaessa ei ilmennyt ongelmia, märillä pinnoillakin pito oli riittävä.

 

Lämpöä vaikka muille jaettavaksi

Trapper 4-tacit ovat pehmeät ja mitään sisäänajovaiheille yleisiä hiertymiä ei ilmennyt. Kengät ovat myös todella lämpimät jalassa. Kovimmilla paukkupakkasilla tietysti näilläkin maihareilla voi varpaissa kipristellä, mutta nykypäivän normaalitalvissa Alpinan ja Varustelekan yhteistyön tuloksilla pärjää erinomaisesti.  Kenkiä markkinoidaan neljän vuodenajan kenkinä, mutta tähän on syytä suhtautua hieman skeptisesti. Jos ääreisverenkierto on heikko, voivat Trapper 4-tacit toki tulla kysymykseen ehkä kesälläkin, mutta monille varpaille tullee kesäkäytössä tukala nämä jalassa, sen verran lämpimät maiharit ovat kyseessä.

Prässättyjen lenkkien läpi kulkeva nauhoitus on hyvä valinta. Varsi on tosin sen verran jämäkkä, että nauhojen saamiseen kireälle saa käyttää ehkä hivenen enemmän huomiota kuin yleensä. Toki tärkein eli kenkien kirraaminen jalkapöydän päältä tukevaksi onnistuu mutkitta. Pieni puute on pukemista helpottavien vetolenkkien puuttuminen varren yläosasta.

Pito liukkaillakin alustoilla on riittävä.

Yhteenvetona voisi todeta Särmä TST Alpina Trapper 4-tacien olevan todella hyvällä kalvolla varustetut raskaat maiharit, jotka jalassa tarkenee kylmemmilläkin keleillä.

 

Plussat 

+ Todella hyvät kalvo-ominaisuudet

+ Mukavat jalkaan ensikilometreistä lähtien

+ Visuaalisesti sopivat reserviläistoimintaan

+ Kauttaaltaan tukevat maiharit

 

Miinukset

– Kenkien paino

– Kesäkäyttöön ehkä liiankin lämpimät

– Vetolenkit puuttuvat varsien yläosista