• Kalusto

Testissä: Särmä TST M19 Taistelijan jalkine

Kalvollinen varsikenkä tarjoilee Varustelekan näkemyksen hyvistä maihareista.

Tuomas Kaarkoski

Varusteleka on tehnyt yhdessä perinteisen saksalaisvalmistaja Lowan kanssa maiharit, joiden mainostetaan olevan räätälöityjä suomalaisten tarpeita varten. Kenkä on päivitetty versio Lowan Z-8N-mallista ja tottelee Lekan valikoimassa nimeä Särmä TST M19 Taistelijan jalkine.

Perusmallista on muuttunut päivitettyyn versioon pari asiaa. Pohja on normaalia mallia taipuisampi ja pohjan kuviointia on muutettu
karkeammaksi. Karkeammalla pohjalla valmistaja on omien sanojensa mukaan halunnut parantaa mallin pitoa talvisissa keleissä. Pienempänä kuriositeettina kengän reunojen väritys on muutettu harmaasta kokonaan mustaksi.

Ei sisäänajoa

Reserviläinen testasi M19 taistelijan jalkinetta erilaisissa maastoissa ja keliolosuhteisssa reilun parinsadan kilometrin edestä. Ensimmäistä kertaa kenkiä jalkaan vedettäessä huomaa niiden mukavuuden. Kengän sisuksen tuntuma on varpaista
nilkkoihin asti pehmeä ja tämä tuntuu myös kävellessä. Sen kummempaa sisäänajoa Särmä-malliston kengät eivät vaatineet ja minkäänlaisia viitteitä rakkuloista ei näkynyt missään vaiheessa testausta. Omassa genressään kengät ovat myös
varsin kevyet. Nauhoitus on toteutettu ylös asti tunnelilenkeillä ja tavallisen mittaiseen jalkaan kengät ainakin kiristyvät napakasti.

(teksti jatkuu kuvan jälkeen)

Särmä-tunnus löytyy kengän kielestä. Pikakiinnitys tunnelilenkeillä puree hyvin.

Pohja on rakenteeltaan Lowan omaa Monowrap-kokonaisuutta, joka koostuu kumipohjasta, jäykistäjästä sekä polyuretaanikehyksestä. Pohja on ruiskuvalettu, joka tarkoittaa, että sillä ei ole samanlaista irtoamismahdollisuutta kuin liimapohjakengillä. Kääntöpuolena pohja ei ole vaihdettavissa. Lowan mukaan oikein huollettuna kenkä kestää seitsemästä kymmeneen vuoteen, joka on hyvä elinkaari 199 euroa maksavalle kengälle.  Reserviläisen arvion mukaan pohjakuvioinnin kuluminen liian sileäksi aktiivikäytöllä voi tulla vastaan jo paljon aikaisemminkin. Varustelekan mukaan kenkä täyttää Puolustusvoimien standardit, mutta poliisistandardeja kenkä ei täytä pohjan karkeamman kuvioinnin vuoksi, joka taas heikentää pitoa öljyisillä metallipinnoilla.

Pohjan kuviointi eroaa Lowan perusmalleista.

Testatessa kenkien pito osoittautui hyväksi niin syksyisillä kallioilla kuin yöpakkasten liukastamilla pitkospuillakin. Kunnon hankia ei etelään testien aikana saatu, joten talvikeleissä operointiin tämä arvio ei ota kantaa.

Kalvon kaksi puolta

Yksi varmasti eniten mielipiteitä jakava asia M19 Taistelijan  jalkineessa on kenkien kalvot. Gore-Tex -kalvo kengissä jakaa ihmisiä usein jyrkästi kahteen leiriin. Kokonahkaisten kenkien nimeen vannovien lankkijermujen standardeja tämä malli tuskin täysin miellyttää, mutta vastaavasti kalvotekniikkaan uskoville kenkä toiminee enemmän kuin hyvin.

Syksyisissä keleissä malli on yksiselitteisesti lämmin, eikä tämän toteutuminen vaadi tuekseen edes merino- tai villasukkia. Sattuneesta säästä kesäolosuhteissa kenkiä ei päästy testaamaan, mutta jalkojen kova hikoaminen näissä hellekeleillä ei tulisi suurena yllätyksenä.

Kosteuden suhteen Gore-Tex -kalvo toimii odotetun hyvin. Uimiseenhan nämäkään maiharit ei ole tarkoitettu, mutta syksyisistä vesilätäköistä nämä jalassa kirmaa huoletta läpi.

 Plussat

+ Mukavat ja kevyet jalassa

+ Pikanauhoitus

+ Visuaalisesti pelkistetty ja reserviläistehtäviin sopiva
ulkomuoto

+ Gore-tex -kalvo, jos kalvokengistä pitää

+ Nimestä huolimatta sopivat myös vaellus- ja
ulkoilukengiksikin.

Miinukset

– Pohja, jota ei voi vaihtaa

– Gore-tex -kalvo, jos kalvokenkien toimintaperiaatteesta ei
pidä.