• Kalusto

Testissä: Savotan Askare- ja Kukkaro-vyölaukut

Seitsemän litraa vetävä vyölaukku taipuu sotilastoiminnassa ja erilaisissa harrastuksissa moneksi.

Tuomas Kaarkoski

Savotan Askare-vyölaukku istuu hyvin vyötärölle. Seitsemän litraa vetävään vyölaukkuun mahtuu paljon tavaraa.

Viime vuodet ovat olleet aikoinaan kovastikin halveksitun vyölaukun uuden tulemisen aikaa. Savottaa on ehkä turha syyttää trendien perässä juoksemisesta, sen verran persoonalliset sen tulkinnat vyölaukuista ovat. 1,5-litraisen Kukkaro-vyölaukun tunnistaa vielä helposti vyölaukuksi, mutta sen isoveli Askare onkin sitten aivan toista luokkaa.

Koostaan huolimatta 7-litrainen järkäle istuu lähes hämmentävän hyvin vyötäisillä, vaikka sen voi myös halutessaan pikakiinnittää vaikka rinkkaan tai kantaa olkapään yli laukkumaisesti. Massiiviselle vyölaukulle on helppo keksiä käyttöä vaikka maastopyöräilijälle, perhokalastajalle tai miksi ei metsästäjällekin. 

Laukun kääntäessä selkäpuolelle molemmat kädet jäävät hyvin vapaaksi muulle touhuamiselle, eikä laukku juuri rajoita liikeratoja. Seitsemän litran vyölaukulla on myös toki mahdollista jakaa kuormaa pois hartioilta enemmän vyötärölle. 

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Muutama lipas, heite, vuorellinen anorakki ja termospullo, hyvin mahtuu.

Sotilaskäytössä Askare taipuu moneen. Sen voi heittää taisteluvyön päälle tai ujuttaa taisteluvyön Askareen takaosassa olevan lokeron läpi.

Vyölaukku aukeaa yhdeksi vetoketjulla suljettavaksi isoksi taskuksi, jossa on kaksi litteää sisälokeroa ja useita kuminauhalenkkejä pienempien tavaroiden organisointiin. Askareen alkuperäinen tarkoitus oli Savotan mukaan olla laukku tarkka-ampujan tai sellaisen tähystäjän tarvikkeiden kantamiselle. On kuitenkin helppo löytää vyölaukulle arvokasta käyttöä hyvin erilaisiin sotilastehtäviin jääkäristä taistelupelastajaan ja konekivääriampujaan. 

Taistelupelastajan tarvikkeet mahtuvat sinne varsin helposti, hyvä sisäinen lokerointi helpottaa järjestämistä. Kiireessä toimimiselle on myös eduksi, että laukku on helppo ottaa pois selästä tai yksinkertaisesti kääntää se vain vyötäröllä etupuolelle. Ensiaputarpeisiin mietittynä Askareen ehkä ainoa kehityskohde on se, että vetoketju ei kulje simpukkamallisesti koko laukun ympäri. Tämä  mahdollistaisi kiireessä elintärkeiden tarvikkeiden vielä nopeamman käyttöönoton. 

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Vaikka päällä olisi muutakin kuormaa, Askareelle löytyy luonteva paikka selkäpuolelta.
Sisätaskujen organisointi on hoidettu fiksusti.

Lämäritouhujen lisäksi seitsemän litraa vetää sisuksiinsa tarvittaessa paljon myös jalkaväen jääkäritehtävissä käytettävää välineistöä. Esimerkiksi testatessa Askare imaisi sisuksiinsa ilman ongelmia kolme kiväärin lipasta, heitteen, vuorellisen anorakin taukotakiksi sekä termospullon. Vyölaukku ei toki ole yhtä tilava kuin esimerkiksi perinteinen rynnäkköreppu, mutta vastaavasti vyölaukku kulkee ongelmitta taisteluvyön ja plate carrierin välissä. 

Muiden Savotan kantolaitteiden tapaan pohjasta löytyvät vedenpoistoaukot ja laukun ulkopuolella on PALS-nauhakujastoa lisäkiinnityksiä varten. Ulkopuolelle voi helposti alaosaan kiinnittää vaikka sadekankaan, naamioverkkoa tai mitä nyt sattuu tarvitsemaankaan. Hämärässä operoivia kiinnostanee myös 500D cordura -kankaasta löytyvä NIR-häiveominaisuus.

Pienemmästä Kukkaro-vyölaukusta löytyvät käytännössä kaikki samat ominaisuudet, mutta vain pienempään kokoon paketoituna. 1,5 litran tilavuudella se on paljon tyypillisempi vyölaukku kuin isoveljensä Askare.  Myös Kukkarossa on yksi suljettava päälokero, jonka sisällä on yksi isompi ja pari pienempää avointa sisätaskua, jonka lisäksi organisointia ovat helpottamassa kuminauhalenkit ja tarrapinnat. 

Kaupunkikäytössä vyölaukkuun mahtuu huoletta isompikin älypuhelin ja lompakko. Retkeillessä laukkuun voisi kuvitella laittavansa vaikka kartan, pieniä eväitä tai miksei vaikka gps-paikantimenkin.

Sotilaskäytössä Kukkaro toimii parhaiten taisteluvyön alapuolella edessä kannettuna, josta pääsee nopeasti käsiksi usein tarvittaviin pientarvikkeisiin.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Pienempään Kukkaro-vyölaukkuunkin mahtuu paljon lääkintätarpeita.

Savotan vyölaukkuveljekset eivät ehkä aivan yksi yhteen korvaa perinteistä päiväreppua, mutta varsinkin isommalle Askare-vyölaukulle on helppo keksiä moneenkin harrastukseen soveltuvaa käyttöä. M05-kuosin lisäksi laukut ovat saatavilla vihreänä, mustana, ruskeana, multicam-kuosilla sekä multicamin tropic-versiona.

Savotta Askare- ja Kukkaro-vyölaukut

Askare: Tilavuus 7 litraa / Hinta 99-109 euroa / Saatavuus: mm. savotta.fi, Varusteleka, varuste.net, Partioaitta, Scandinavian Outdoor

Kukkaro: Tilavuus 1,5 litraa / Hinta 65–70 euroa / Saatavuus: mm. savotta.fi, Varusteleka, varuste.net, Partioaitta, Scandinavian Outdoor

Lue seuraavaksi

  • Kalusto

Savotta puskee hurjalla kasvu-uralla – liikevoitto lähes nelinkertaistui viime vuonna

Puolustusvoimien luottovarustaja toimii markkinoilla huoltovarmuutta ajatellen.