• Puolustusvoimat

Intti uudistuu: Puolustusvoimat alkaa kouluttaa jokaista varusmiestä sotasimulaattorilla

Virtuaaliharjoituksia kertyy noin pari tuntia viikossa. Virtual Battlespace 3 tuo säästöjä ja muuttaa inttiä rajusti.

Paavo Airo

Kaartin jääkärirykmentin varusmiehet harjoittelivat simulaattorilla tiistaina Santahaminassa.

Puolustusvoimat satsaa vahvasti virtuaalikoulutukseen. Ennen tätä vuotta Puolustusvoimilla oli käytössään vain 80 työasemaa, joilla voitiin käyttää sotasimulaattoria koulutusvälineenä. Nyt niitä on noin 1 000. Puolustusvoimien koulutuspäällikkönä työskentelevän prikaatikenraali Jukka Sonnisen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa jokainen varusmies törmää tietokonekäyttöiseen Virtual Battlespace 3 -sotasimulaattoriin useita kertoja palveluksensa aikana. 

– Varmasti ensi vuosikymmenellä tällaisia sovelluksia on entistä enemmän ja esimerkiksi mobiilia hyödynnetään enemmän, Sonninen sanoo.

Kyseinen sotasimulaattori on ollut vajaan kymmenen vuotta Puolustusvoimien käytössä ja Panssariprikaati on kehittänyt sitä. VBS 3 on kaupallinen tuote ja monien muidenkin maiden armeijojen käytössä. 

Simulaattorilla voidaan harjoitella kaikkea samaa kuin luonnossakin, esimerkiksi aseenkäyttöä. Tietenkään se ei korvaa aitoja aseenkäsittelyharjoituksia, mutta Puolustusvoimat luottaa simulaattoriin enemmän kuin perinteisiin oppitunteihin, joilla vain kuunnellaan opetusta. 

– Virtuaaliharjoituksia tulee noin kaksi tuntia viikossa. Perusmalli on, että aamupäivällä tehdään virtuaaliharjoitus ja iltapäivällä tehdään se oikeasti, Sonninen kertoo.

Harjoituksia voi olla enemmänkin, jos esimerkiksi käy johtajakoulutuksen.

Sotilaita simulaattorin harjoituksessa voi olla vaikkapa kymmenen tai 1 000. Maastot mallinnetaan oikeanlaisiksi eli esimerkiksi Santahaminan varusmiehille virtuaaliympäristö näyttää Santahaminalta. Neljä varusmiestä palvelee parhaillaan Santahaminassa niin sanottuna VKY-varusmiehenä (virtuaalikoulutusympäristö). Yksi toimii mallintajana, kaksi ohjelmoijana ja yksi heistä on keskittynyt paljon karttojen tekemiseen.

Alla olevalla videolla Santahaminan varusmiehet käyttävät simulaattoria. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Reserviläisetkin voisivat käyttää simulaattoria

Syitä simulaattorin käyttöön on monia. Säästyy aikaa, rahaa ja paukkupatruunoja. Toistoja saadaan lyhyessä ajassa paljon ja pienemmällä kouluttajamäärällä voidaan antaa henkilökohtaisempaa koulutusta. 

– Tämä on uusi keino oppia paljon paremmin ja halvemmalla. Tämä tulee muuttamaan oppimista, opetusta ja koulutusta rajusti tulevien vuosien aikana, Sonninen sanoo.

Sonninen uskoo, että virtuaalikoulutuksesta on hyötyä reservinkin kouluttamisessa muun muassa siksi, että kertausharjoituksissa aikaa on perinteisesti vähän. Hän myös uskoo, että vapaaehtoisia harjoituksia voitaisiin järjestää Puolustusvoimien luokkatiloissa viikonloppuisin, kun varusmiehet käyttävät koneita arkisin. 

– Tätä voitaisiin hyödyntää MPK:nkin toiminnassa.

Myös Rajavartiolaitos käyttää samaa simulaattoria.