• Puolustusvoimat

Ensimmäisten mukana valmiusjoukkoihin koulutettava: ”On ollut rankkaa ja mielenkiintoista”

Karjalan prikaatin valmiusjoukot harjoittelevat tällä viikolla mukana 2 400 henkilön Repo 117 -harjoituksessa.

Paavo Airo

Eetu Hyrkkö (kesk.) halusi ensisijaisesti aliupseeriksi mutta haki myös valmiusjoukkoihin ja valittiin koulutukseen. Karjalan prikaatin komentaja, prikaatikenraali Pasi Välimäki seurasi palautteen antoa taustalla.

Maavoimien koulutustarjontaan tulivat tänä vuonna uutuutena valmiusjoukot, joiden tarkoituksena on parantaa Suomen toimintavalmiutta. Joukkoja koulutetaan kaikissa Maavoimien joukko-osastoissa paitsi Utissa. Keskiviikkona Karjalan prikaatin valmiusjoukkoihin koulutettavat olivat harjoittelemassa muiden mukana noin 2 100 varusmiehen Repo 117 -harjoituksessa. Kalustoakin harjoituksessa on paljon, sillä ajoneuvoja on mukana noin 360. Joukossa on myös Leopard 2a4 -tankkeja. Niiden miehistön koulutusta laajennettiin Karjalan prikaatiin tammikuussa. 

IMG_0994

Leopard 2a4 vyöryi hyökkäykseen pitkin hiekkatietä Repo 117 -harjoituksessa. Kuva: Paavo Airo

Oppilaskorpraali Eetu Hyrkkö osallistui aamulla taisteluharjoitukseen. Taistelun tauottua hän ja muut koulutettavat saivat nopeasti palautteen kaksisuuntaisen simulaattorijärjestelmän eli KASI:n avulla. KASI on ollut tästä vuodesta alkaen kaikkien joukko-osastojen käytössä, mikä on monipuolistanut harjoittelua kaikkialla. Aiemmin ainoa KASI-järjestelmä sijaitsi Porin prikaatissa, mistä sitä saatettiin viedä muihin joukko-osastoihin. Valmiusjoukkoihin koulutettava Hyrkkö kertoi koulutuksen olleen rankkaa ja mielenkiintoista. Aamuja hänellä on jäljellä vielä 198 eli varsinainen valmiusaika on vasta alkamassa. 

347 vuorokautta kestävässä valmiusjoukkokoulutuksessa perus-, erikois- ja joukkokoulutuskaudet kestävät 5,5 kuukautta, minkä jälkeen on loppupalveluksen kestävä valmiusaika. Hyrkkö on siis ensimmäisiä, jotka viettävät aikaa valmiudessa. 

– Olen päässyt oppimaan muun muassa tulenjohtoa ja tiedustelua. Ne ovat olleet hienoja kokemuksia. Halusin erityisesti aliupseeriksi, mutta hain myös valmiusjoukkoihin ja se vähän tuli siinä sivussa, Hyrkkö kertoo.

IMG_1035

Kapteeni Ilja Varha antamassa varusmiehille palautetta KASI-simulaattorin avulla. Varhalla on käsivarressaan harjoituksen tuomarin nauha. Kuva: Paavo Airo

Prikaatin komentaja iloinen KASI-järjestelmästä

Karjalan prikaatin komentajan, prikaatikenraali Pasi Välimäen mukaan halukkaita hakijoita valmiusjoukkoihin on ollut hyvä määrä, mutta ongelmana on ollut, että halukkaat eivät ole jakautuneet tasaisesti jokaiseen yksikköön.

– Rekrytointi ei ole onnistunut parhaalla tavalla. Olemme kuitenkin saaneet riittävästi väkeä värvättyä valmiusjoukkoihin, harjoitusta seurannut Välimäki sanoi.

Valmiusjoukkoihin valitaan ensisijaisesti soveltuvuuden ja halukkuuden perusteella. 

– Valmiusjoukkokoulutus on uusi ja se näkyy. Asioita vähän kokeillaan vielä. Koulutettavat ovat oppineet asioita hyvin, vaikka opeteltavaa on ollut paljon.

KASI-järjestelmään Välimäki on erittäin tyytyväinen. ”Se antaa ihan uuden ulottuvuuden”, Välimäki totesi samalla, kun henkilökunta kävi taisteluharjoitusta läpi varusmiesten kanssa järjestelmään liitetyltä pakettiauton takatilassa sijaitsevalta tv-näytöltä.

IMG_1043

Harjoituksessa on mukana myös CV9030-rynnäkköpanssarivaunuja. Kuva: Paavo Airo

Kourallinen reserviläisiä mukana

Repo 117 -harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 2 400 henkilöä. Reserviläisiä harjoituksessa on vain muutama harjoittelemassa Orbiter-lennokkien käyttöä. Koulutusta on annettu vasta muutamalle saapumiserälle, joten kertaajiakaan ei ole vielä suurta määrää. 

Repo 117 päättyy 2. kesäkuuta. Karjalan prikaatin lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Pohjois-Karjalan rajavartiostosta sekä Raja- ja merivartiokoululta. Harjoituksen teemana ovat hyökkäys- ja puolustustaistelu sekä aselajien yhteistoiminta. 

Lue lisää valmiusyksiköiden koulutuksesta: 

16.12.2016 Maavoimat aloittaa varusmiesten valmiusyksikköjen koulutuksen

22.02.2017 Valmiusjoukoille oma koulutushaaramerkki