• Historia

Sotapolkuun kootaan tietoja sodissamme taistelleista

Palvelusta voi etsiä henkilöitä ja joukko-osastoja. Palvelu avataan kunnolla itsenäisyyspäivänä, mutta betaversio on jo nähtävillä.

SA-Kuva

Alikersantti Jutilan konekivääriä puhdistetaan. Kuva on voimalaitoksen lohkolta, Syväriltä. Asema on 2/JR2, IV joukkueen tukikohta toukokuussa 1943.

Itsenäisyyspäivänä avataan uusi palvelu, sotapolku.fi, josta voi etsiä viime sodissamme taistelleiden tietoja. Ilmaiseen verkkopalveluun kootaan muistoja, kuvia ja tietoja toisesta maailmansodasta Suomessa. Aluksi palvelusta löytyvät 95 000 kaatuneen sekä noin 100 000 veteraanin tiedot. Betaversio on jo nähtävillä osoitteessa sotapolku.fi.

Palvelusta voi hakea sekä yksittäisiä henkilöitä että joukko-osastoja. Henkilöiden perustietojen kuten ammatin ja synnyinpaikan lisäksi palvelu kertoo menehtymistavan ja hautapaikan. Kenties joku käyttäjä löytää uutta tietoa rintamalla menehtyneestä sukulaisestaan. Palvelu liitetään Mikkeliin perustettavan Sotahistoriakeskuksen digitaaliseen museoon.

Projektia varten tarvitaan vielä asiantuntijoita. Ennen julkistamista palveluun pitää etsiä ja syöttää pohjatiedot sodassa olleista jalkaväkirykmenteistä ja muista yksiköistä. Vapaaehtoisille järjestetään koulutustapahtuma 3. syyskuuta Ylen Isossa Pajassa Helsingissä. Ilmoittautua voi 25. elokuuta mennessä osoitteessa https://www.mpk.fi/Default.aspx?tabid=942 syöttämällä koulutushakuun sanan ”sotapolku”. Asiantuntijatehtävistä kiinnostuneille on myös oma Facebook-ryhmä: https://www.facebook.com/groups/Sotapolku.fi.asiantuntijat/.

Projektissa ovat mukana muiden muassa Reserviläisliitto, Suomen Reserviupseeriliitto, Yle, Aalto-yliopisto, Puolustusvoimat, Maanpuolustuskoulutusyhdistys, Sotainvalidien Veljesliitto, Lotta Svärd Säätiö, Tammenlehvän Perinneliitto, Rintamaveteraaniliitto ja Suomen Sotahistoria Seura.