• Puolustusvoimat

2 500 reserviläistä Ilmavoimien vuoden isoimpaan harjoitukseen

Ruska 20 -harjoitus näkyy lähes koko maassa syys- ja lokakuun vaihteessa.

Paavo Airo

Suurin osa harjoitukseen osallistuvista Suomen ilmavoimien lentokoneista on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Myös Ruotsin ilmavoimat osallistuu harjoitukseen.

Ilmavoimat järjestää syys- ja lokakuun vaihteessa vuoden isoimman harjoituksensa. Ruska 20 -harjoitukseen osallistuu yli 60 lentokonetta ja noin 4 800 henkilöä, joista 2 500 on reserviläisiä. Myös Ruotsi osallistuu harjoitukseen.

Suurin osa harjoitukseen osallistuvista Suomen ilmavoimien lentokoneista on F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjiä. Ruotsin ilmavoimista mukana on JAS 39C/D Gripen -monitoimihävittäjiä sekä valvonta- ja taistelunjohtokone Argus.

– Ruska 20 osoittaa Ilmavoimien korkeaa valmiutta Suomen alueellisen koskemattomuuden ja yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen turvaamiseen 24/7 kaikissa tilanteissa. Harjoituksessa kantahenkilökunta, varusmiehet ja reserviläiset toimivat poikkeusolojen tehtävissään Ilmavoimien liikkuvan taistelutavan mukaisesti, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen sanoo Ilmavoimien tiedotteessa.

Lentotoimintaa voi olla kaikkina vuorokauden aikoina 28.9.–6.10. välillä. Harjoitus näkyy suuressa osassa maata. Rovaniemen, Jyväskylän, Oulun, Kajaanin ja Hallin tukikohdat ovat käytössä koko harjoituksen ajan. Ruotsalaiset tukeutuvat pääasiassa Rovaniemelle sekä Luulajan tukikohtaan Ruotsissa.

– Harjoituksessa noudatetaan koronaviruksesta johtuvia valtakunnallisia, alueellisia ja paikallisia rajoitteita. Ilmavoimat seuraa COVID-19-tilanteen kehitystä jatkuvasti, ja tarvittaessa muutamme harjoituksen toteutustapaa lyhyellä varoitusajalla. Ruskan kaltaiset joukkojen harjoitukset ovat tärkeitä, jotta osaaminen ja valmius säilyvät kaikissa olosuhteissa. Harjoitusjoukkojen terveys ja turvallisuus ovat keskiössä, joten toteutamme harjoituksen tilanteen edellyttämällä tavalla, Keränen jatkaa.

Lentotoimintaa on eniten 2.–6. lokakuuta, jolloin käytössä ovat myös Kuopion, Seinäjoen, Kokkola-Pietarsaaren, Vaasan, Pudasjärven ja Kuusamon lentokentät. 

Harjoitukseen liittyy lentotoimintaa matalillakin lentokorkeuksilla sekä mantereen yllä vähintään 10 kilometrin korkeudessa lennettäviä Hornetien yliäänilentoja. Lisäksi harjoituksessa käytetään lentokoneiden omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja ja silppuja.

 

Ruska 20 -harjoitus 28.9.–6.10.2020