• Puolustusvoimat

Arrow-harjoitus toi kansainvälisiä joukkoja Porin prikaatin harjoitusalueelle, mukana panssarivaunuja ja muita ajoneuvoja

Vuosittain järjestettävään harjoitukseen osallistuu suomalaisten lisäksi joukkoja Isosta-Britanniasta, Yhdysvalloista, Latviasta ja Virosta.

Tuomas Kaarkoski

Arrow 22 -harjoituksessa käytetään panssarivaunuja ja muita ajoneuvoja. Suomella on käytössään muun muassa Leopard-taistelupanssarivaunuja kuten tämä harjoituksessa medialle näyttäytynyt tankki. Harjoitukseen osallistuu myös kansainvälisiä kumppanimaita kuten useana vuonna aiemminkin.

Maavoimien mekanisoitu Arrow 22 -harjoitus on parhaillaan käynnissä Porin prikaatin harjoitusalueella. Joukot harjoittelevat Pohjankankaalla Niinisalossa sekä Säkylässä läntisessä Suomessa. Harjoitukseen osallistuu joukkoja Suomen lisäksi Isosta-Britanniasta, Yhdysvalloista, Latviasta ja Virosta.

Suomesta mukana on yhteensä 3 230 henkilöä ja 670 ajoneuvoa. Heistä yli 2 600 on varusmiehiä, 500 henkilökuntaa ja loput reserviläisiä. Ulkomaisia joukkoja on yhteensä noin 300 henkilöä ja 45 ajoneuvoa.

Harjoituksen johtaja, panssariprikaatin komentaja eversti Rainer Kuosmanen totesi mediatilaisuudessa harjoitusalueen pakottavan joukot kohtaamaan toisensa.

– Pohjankankaan harjoitusalue on pohjois-eteläsuunnassa 20 kilometriä pitkä, mutta vain neljä kilometriä leveä. Se antaa silti tilaa tehdä erilaisia liikkeitä panssarivaunuilla. Toisaalta se pakottaa myös joukot kohtaamaan toisensa. Käytämme hyvin vahvasti simulaattoreita harjoituksessa ja sen kautta saamme paljon palautetta. Simulaattorit ovat kehittymisen kannalta avainasemassa tässä harjoituksessa, Kuosmanen sanoi.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Harjoituksen johtajan eversti Rainer Kuosmasen mukaan harjoitusalue on sen muotoinen, että joukot kohtaavat toisensa väistämättä, mutta panssarivaunuilla on myös tilaa tehdä erilaisia liikkeitä. Kuva: Tuomas Kaarkoski

Hiekka pöllyää harjoitusalueella. Suomesta harjoitukseen osallistuu enimmäkseen varusmiehiä ja henkilökuntaa mutta myös noin 100 reserviläistä. Kuva: Tuomas Kaarkoski

Harjoitus kiinnostaa runsaasti ulkomaita myöten

Harjoituksen mediapäivään oli saapunut runsaasti median edustajia, noin 80, joista arviolta hieman yli puolet oli ulkomaalaisia, esimerkiksi amerikkalaisia. Etenkin heitä Kuosmanen hauskuutti kommentillaan harjoitusjoukoista:

– Meillä on aina sinisiä ja keltaisia joukkoja, meillä ei koskaan ole punaisia joukkoja.

Keväisin järjestettävä Arrow-harjoitus on kuulunut jo monen vuoden ajan Puolustusvoimien vuosittaiseen harjoituskalenteriin, ja Suomen kansainvälisille kumppanimaille avattiin osallistumismahdollisuus vuodesta 2014 alkaen. Aiempina vuosina toimittajia on ollut paikalla huomattavasti vähemmän, lähinnä Suomesta. Vuonna 2018 Arrow-harjoitus herätti huomiota, kun Yhdysvaltojen merijalkaväki toi ensimmäistä kertaa panssarivaunuja harjoitukseen. Tänä vuonna yhdysvaltalaisjoukoilla ei tankkeja ole harjoituksessa, mutta briteillä on Challenger-taistelupanssarivaunuja. Yhdysvaltojen kalustona ovat nyt Stryker-taisteluajoneuvot.

Suomi käyttää harjoituksessa muun kaluston ohella runsaasti panssarivaunuja kuten Leopardeja. Latvia toi harjoitukseen uusia Patrian 6×6 -ajoneuvoja ja Viro muutaman CV9035-rynnäkköpanssarivaunun.

Arrow 22 alkoi 2. toukokuuta ja päättyy 13. toukokuuta 2022.

Ulkomaistet joukot harjoituksessa

Yhdysvallat: 110 henkilöä, 15 x Stryker-ajoneuvo, Puma- ja Raven-droneja

Iso-Britannia: 120 henkilöä, 14 x Challenger 2 -taistelupanssarivaunu, 2 x Challenger -panssaroitu korjausajoneuvo, 2 x Warrior-rynnäkköpanssarivaunu, 3 x Bulldog-panssarivaunu, 1 x Panther-ajoneuvo

Latvia: 40 henkilöä, 4 x Patria 6×6 -ajoneuvo

Viro: 40 henkilöä, 4 x CV9035-rynnäkköpanssarivaunu

Suomesta harjoitukseen osallistuvien joukkojen käytössä on mm. Leopard 2a6- ja 2a4-taistelupanssarivaunuja, CV9030-rynnäkköpanssarivaunuja sekä paljon muita panssaroituja ajoneuvoja. Harjoitukseen liittyy myös Hornetien ja NH90:n lentotoimintaa. Joukot ovat enimmäkseen Panssariprikaatista, Porin prikaatista ja Karjalan prikaatista.

Lähde: Puolustusvoimat