• Puolustusvoimat
  • Kalusto

CV9030-rynnäkköpanssarivaunut päivitetään – elinjakso turvataan vuoteen 2035 asti

Maavoimat hankki CV9030-panssarivaunut vuosina 2002–2007.

Tero Tuominen

CV9030-panssarivaunut hankittiin vuosina 2002–2007. Tämä vaunu oli näytillä Lahden Messukeskuksen parkkipaikalla.

Puolustusvoimat päivittää CV9030-rynnäkköpanssarivaununsa. Kaluston elinjaksopäivityksen teettää vaunujen valmistaja BAE Systems Hägglunds ab. Suuren osan päivitystyöstä tekee alihankintana suomalainen Millog oy. Ensin päivitetään prototyyppi- ja esisarja, ja vuonna 2022 lunastettavalla lisähankintavarauksella loput vaunut.

Päivitystyössä parannetaan vaunun yleistä käytettävyyttä ja ylläpidettävyyttä, kehitetään palvelusturvallisuutta sekä päivitetään järjestelmän tekniikkaa ja ohjelmistoja. 

CV9030-vaunujen käytettävyys ja elinjakso turvataan näin vuoteen 2035 asti. Maavoimat hankki vaunut Ruotsista vuosina 2002–2007.

– Nyt tehtävällä päivityksellä turvaamme vaunujen suorituskyvyn 2030-luvulle asti ja samalla mahdollistamme vaunujen laajemman suorituskyvyn noston ja päivittämisen (MLU, Mid-Life Upgrade) vaunujen myöhemmän elinjakson aikana. On tärkeää, että kunnossapitokykyä ja poikkeusolojen osaamista on ja siirtyy alihankintayhteistyön kautta sekä vahvistetaan entisestään. Myös valmiuden kannalta on merkittävää, että vaunut pysyvät uudistustyön ajan Suomessa, jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi sanoo Maavoimien tiedotteessa.

Sarjatuotantovaiheen kokoonpanotyön toteuttaa Millog. Päivitystyön kotimainen työllistävä vaikutus on noin 23 henkilötyövuotta.

– Tämä sopimus auttaa meitä turvaamaan kotimaista huoltovarmuuskykyä entistä paremmin, toimitusjohtaja Sami Pitkänen sanoo Millogin tiedotteessa.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo optioineen on noin 33 miljoonaa euroa.

Kattava esittely CV9030-panssarivaunuista on julkaistu Reserviläisessä vuonna 2018: ”Rynnäkköpanssarivaunu CV9030-kuljettaa ja taistelee”.

Lue seuraavaksi

  • Kalusto

Vieläkö T-72-vaunuja kaivataan?

Suomi romutti Leopardien hankinnan yhteydessä T-72-panssarivaununsa. Millainen tämä kompakti itärauta oikein oli?