• Puolustusvoimat

Ennätysmäärä naisia haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Yhä useampi nainen haluaa inttiin.

Tuomas Kaarkoski

Palvelukseen astuvien naisten määrää halutaan kasvattaa tulevaisuudessa.

Naisten vapaaehtoisen asepalveluksen suosio on ennätyskorkealla. Kaikkiaan 1675 naista haki vapaaehtoiseen asepalvelukseen maaliskuun alkuun päättyneessä haussa. Edellinen ennätys on vuodelta 2018, jolloin palvelukseen haki 1 516 naista. Viime vuodesta hakemusmäärä kohosi noin 250:llä.

Viime vuosina hakijoiden määrä on vakiintunut tuhannen paremmalle puolelle. Puolustusvoimien kaavailuissa on lisätä naisten määrää entuudestaan.

– Tähtäimessä on saada vuosittain palvelukseen noin 2 000 naista. Olemme tässä hyvällä tiellä, mutta edelleen meidän on tehostettava palveluksesta tiedottamista nuorten naisten keskuudessa, Maavoimien komentaja kenraaliluutnantti Petri Hulkko toteaa.

Nyt palvelukseen hakeneet naiset määrätään pitkälti ensi vuoden saapumiseriin, mutta osa heistä astuu palveluksen jo tulevana kesänä.

Kaikkiaan Puolustusvoimat on vuosien aikana kouluttanut yli 10 000 naista reserviin. Hulkon mukaan heillä on motivaatio korkealla.

–  Naisten motivaatio on erittäin korkea. Tästä osoituksena on suhteellisesti miehiä suurempi määrä johtajiksi koulutettavia. Muun muassa edellisen reserviupseerikurssin priimus oli nainen, Hulkko sanoo.

Tulevaisuudessa määrää aiotaan nostaa lisää mahdollisuus sähköiseen hakuun. Puolustusvoimien mukaan sähköinen hakumahdollisuus on kasvattanut jo aiemmin hakemusten määrä Puolustusvoimien muihin tehtäviin.