Sovelletussa reserviläisammunnassa eli SRA:ssa tiivistyy reserviläistoiminnan ydin: ammunnan harjoittelu, liikunnallisuus sekä sosiaalisuus. Muun muassa näistä syistä reservin luutnantti Kim Leppänen, 27, harrastaa SRA:ta. Tämä viikonloppu Leppäsellä kuluu SRA:n SM-kisoissa Nurmeksen Sotinpurossa.
– Suhtaudun SRA:han reserviläistoimintana todella positiivisesti. Tätä harrastaessa pitää miettiä kalustoa, mitä hankkii. Liikuntanakin tämä on hyvää – joka rastin jälkeen on hiki pinnassa. Kukin pystyy kuitenkin tekemään tätä omalla tasollaan, mikä on hyvä asia, Leppänen sanoo.
Pirkanmaan Reserviupseeripiiriä SRA-kisoissa edustava Leppänen kävi varusmiehenä erikoisrajajääkärien koulutuksen. Sen jälkeen Lahdesta Tampereelle opiskelemaan muuttanut reserviupseeri on kiertänyt maailmaa erilaisten ammuntakisojen merkeissä. Haulikon vuoden 2015 maailmanmestari lähteekin pian Yhdysvaltoihin 2,5 kuukaudeksi kiertämään erilaisia ammuntakisoja.
– Tämä on siinä rajamailla, onko kyse harrastuksesta vai puoliammattilaisuudesta.
Yksi isoista tulevista koitoksista ovat vuoden 2017 kiväärin MM-kisat, jotka ovat Leppäsen suunnitelmissa.
Alla video Reserviläisen Instagram-tililtä. Videolla näytetään esimerkki sovelletun reserviläisammunnan rastista. Jos video ei tule näkyviin, voit katsoa sen myös täältä.
SRA:sta voisi ottaa oppia varusmiesten koulutukseen
Sovelletun reserviläisammunnan ideana on rakentaa erilaisia rasteja, joilla ammutaan maalitauluja maastossa juosten ampumapaikalta toiselle. Syke nousee, mikä tuo mausteensa tähtäämiseen. Suoritukseen kuluva aika ja laukausten tarkkuus tuovat pisteitä. Pohjois-Karjalan aluetoimiston päällikön, eversti Asko Vallan mukaan SRA:sta voitaisiin ottaa mallia myös varusmiesten koulutukseen.
– Toki SRA:ta harrastavilla on etuna se, että he ovat ampuneet vuosia. Kaikki varusmiehet eivät kuitenkaan ole ampujia. Joku voi olla hyvä jossakin muussa, Valta pohtii.
– Mutta soisi kyllä, että SRA-kisoissa olisi aina Puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa seuraamassa. He voisivat raportoida tapahtumista ja voisimme ottaa näistä oppia, Valta jatkaa.
Valta myöntää, että varusmiespalveluksen aikana SRA:n kaltainen ammuntaharjoittelu voisi tulla monelle liian äkkiä, kun aseeseen on vasta tutustuttu. Ainakin niillä, jotka palvelevat lyhimmän mahdollisen ajan.
– Tällaisen toiminnan pitäisi olla lähempänä palveluksen loppua, ei alussa.
Reserviläisurheiluliiton vuoden päätapahtumiin kuuluvat SRA:n SM-kisat saavat Vallalta kiitosta. Valta kiersi lauantaina useilla eri rasteilla seuraamassa niin kivääri-, pistooli- kuin haulikkoammuntaa.
– Erinomaisesti järjestetty, monipuolisesti ampujien aseenkäsittely- ja liikkumistaitoa sekä taktista silmää mittaava tapahtuma, Valta kiteyttää.
– Erityisesti arvostan sitä, että tässä liikutaan. Jos on hyvässä kunnossa, pärjää lajissa paremmin.
SRA:ssakin on erilaisia luokkia. Pelkän aseen kanssa juokseminen on eri asia kuin esimerkiksi TST-sarjassa käytettävä varustus, joka voi olla toistakymmentä kiloa. Porvoon Reserviupseerikerhon Toni Sarro, 44, osallistui TST-sarjaan.
– Mielestäni SRA palvelee hyvin sotilaallista koulutusta, etenkin jos kilpailee TST-sarjassa, Sarro sanoo.
SRA:n SM-kisojen järjestäjiä ovat Suur-Savon Reserviupseeripiiri ja Suur-Savon Reserviläispiiri. Ammunta tapahtuu Kainuun prikaatin harjoitusalueella Nurmeksen Sotinpurossa. Kisat päättyvät sunnuntaina.