• Puolustusvoimat
  • Kalusto

Forssalaiselle C.P.E. Productionille valtava tilaus Puolustusvoimilta – Suojaliivien lisäsuojalevyjen arvo jopa 56 miljoonaa euroa

Sopimus kattaa lisälevyjen hankintoja noin 140 000 kappaleen edestä.

Tuomas Kaarkoski

Lisäsuojalevyt sijoitetaan taistelijan liivin sisälle.

Puolustusvoimat on tilaamassa forssalaiselta C.P.E. Productionilta suojaliivien sisälle laitettavia lisäsuojalevyjä noin 140 000 kappaletta. Raha-asianvaliokunta puolsi hankintaa tämän viikon kokouksessaan. Muodollisesti sopimus vaatii vielä puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) allekirjoituksen, mutta Forssassa asiasta iloitaan jo. Jos hanke toteutuu täysimääräisesti, sen arvo nousee 56 miljoonaa euroon saakka.  

C.P.E:n toimitusjohtaja Harri Kolu nauraa, kun häneltä urheiluhenkisesti kysytään ”miltä nyt tuntuu”.

– Tuntuu erittäin hyvältä, ei sitä oikein muuten voi sanoa. Tämä tulee olemaan meidän suurin yksittäinen tilaus, jonka myötä voimme pitkällä tähtäimellä kehittää tuotetta ja tuotantomenetelmiä, Kolu sanoo.

Puitesopimus on tehty seitsemän vuoden ajalle ja Kolun mukaan hanke itsessään tulee näiden vuosien aikana työllistämään 10–20 lisähenkilöä.

– Tällä on paikkakunnan kannalta hyvä työllistävä vaikutus, jonka lisäksi huoltovarmuuden kannalta on tärkeää tehdä näitä Suomessa.

Kolun mukaan Puolustusvoimille toimitettavia lisäsuojalevyjä on suojaukseltaan useampia tasoja. Hän ei halua tarkemmin avata, miten 140 000 kappaleen tilaus jakaantuu.

– Niitä on useampia eri suojatasoja erilaisiin tehtäviin. Rynnäkkökiväärin luoti on se minimitaso, josta homma lähtee liikkeelle ja sitten siitä ylöspäin parempia suojia, Kolu kertoo.

Puolustusministeriön asiasta julkaisemassa muistiossa suojauksia puolestaan kuvataan seuraavasti:

– Hankinta mahdollistaa Puolustusvoimien joukkojen varustamisen henkilökohtaisella ballistisella suojavarustuksella. Suojavarustus antaa suojaa myös kiväärikaliiperisia aseita vastaan, sillä suojaliivien suojaustasoa voidaan nostaa tehtäväkohtaisen tarpeen mukaan liiveihin lisättävillä lisälevyillä 

Toimitusjohtajan mukaan C.P.E. on pohjustanut sopimusta pitkään Puolustusvoimien kanssa ja asian kanssa on oltu hyvissä ajoin liikenteessä. Kapasiteettia on tulossa lisää.

– Olemme ottaneet omatoimisesti riskiä etukäteenkin ja olemme ylipäätään investoineet etukenossa. Seuraavat koneet ovat tulossa Euroopasta neljän viikon päästä asennukseen.

C.P.E. myy tuotteitaan 20 eri maahan. Suomi on Kolun mukaan yhä ylivoimaisesti isoin markkina yritykselle. Hän kuitenkin uskoo uuden sopimuksen toimivan erinomaisena referenssinä muualle Eurooppaan. Kysyntää ainakin on riittänyt. C.P.E:n kokonaisliikevaihto kasvoi viime vuonna 60 prosentilla 22 miljoonaan euroon ja sama suuntaus näyttää jatkuvan yhä.

– Tälle vuodelle uskon 40 prosentin kasvun olevan realismia ja liikevaihdon budjetoimme olevan siellä 32 miljoonassa eurossa.