• Puolustusvoimat

Häkkänen esitteli kovia lukuja: EU-mailla on yli 1,2 miljoonaa sotilasta…

Puolustusministeri Antti Häkkänen vertaili EU-maiden ja Venäjän puolustusta toisiinsa puheessaan maanpuolustuskurssin avajaisissa.

Tuomas Kaarkoski

"EU-maat käyttävät jo nyt vuosittain puolustukseen 290 miljardia euroa. Venäjä käytti ennen hyökkäystään Ukrainaan alle 95 miljardia euroa", puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi maanantaina.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) esitteli maanantaina kovia lukuja. 252. maanpuolustuskurssin avajaisissa puhunut Häkkänen vertasi EU-maiden puolustuksesta kertovia numeroita Venäjän vastaaviin. Pelkästään EU-maiden bruttokansantuote on kymmenkertainen Venäjään verrattuna, Häkkänen sanoi.

– EU-maat käyttävät jo nyt vuosittain puolustukseen 290 miljardia euroa. Venäjä käytti ennen hyökkäystään Ukrainaan alle 95 miljardia euroa, Häkkänen vertasi.

– EU-mailla on yli 1,2 miljoonaa sotilasta, yli 4 000 taistelupanssarivaunua, yli 30 000 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua, lähes 9 000 tykkiä tai raketinheitintä, yli 1 500 hävittäjää tai pommikonetta ja yli 1 300 merivoimien alusta. Lukuisat Euroopan maat ovat ilmoittaneet merkittävästi vahvistavansa puolustustaan välittömästi, hän jatkoi.

Esimerkiksi sunnuntaista Ukraina-kokousta isännöinyt Iso-Britannia, joka ei kuulu EU:hun mutta Natoon kyllä, on kertonut nostavansa puolustusbudjettinsa 2,3 prosentista 2,5 prosenttiin maan bruttokansantuotteesta vuoteen 2027 mennessä.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi sunnuntaina nyt olevan äärimmäisen tärkeää lisätä investointeja Euroopan puolustukseen.

Häkkänen korosti maanantaina erityisen tärkeää olevan, että Eurooppa on yhtenäinen ja päättäväinen.

– Tulevina vuosikymmeninä merkittävin turvallisuusuhka on Venäjä. Venäjää tukevat yhä vahvemmin sen liittolaiset Iran ja Pohjois-Korea ja taustalla myös Kiina. Venäjän vaarallisuutta lisää sen talouden siirtyminen niin sanottuun sotatalouteen. Venäjän kasvanut kyky valmistaa puolustusmateriaalia, Venäjän maavoimien noin 700 000 sotakokemusta omaavaa sotilasta sekä maan arvaamattoman, pelkkään voimapolitiikkaan uskovan johdon toimintamalli luo arvaamattoman tulevaisuuden.

Häkkänen sanoi suoraan Venäjän aggressiiviseen voimapolitiikkaan vastaamisen edellyttävän voimaa ja uskottavuutta. Pakotteilla, houkuttelevilla taloudellisilla mahdollisuuksilla tai arvoihin perustuvalla ulkopolitiikalla on vaikea vaikuttaa Venäjään, Häkkänen totesi.

– Jos haluamme Euroopassa puolustaa arvojamme ja elämäntapaamme, on aloitettava uusi puolustuksen ja varautumisen aikakausi.