• Puolustusvoimat

Harjoitus toi K9 Moukarit Lahden urheilukeskukseen

Paikallispuolustusharjoitukset ovat käynnissä eri puolilla Suomea.

Paavo Airo

155 mm K9 Moukari -panssarihaupitsi oli keskiviikkona päivällä esillä Lahden urheilukeskuksessa.

Lahden katukuvassa on tällä viikolla näkynyt harjoittelevia sotilaita, ja joku on saattanut bongata K9 Moukari -panssarihaupitsinkin. Varusmieskoulutuksessa käytettävät Moukarit olivat keskiviikkona hetken aikaa esillä yleisölle Urheilukeskuksen Karpalon kentällä. Harjoituksessa Maakuntakomppanian ja Paikallispataljoonan reserviläiset suojasivat ylemmän johtoportaan joukkojen siirtoa Lahden läpi.

– Joukko toimii asutuksen keskellä ihmisten lähellä, ja samalla Lahden kaupungin annettua luvan tässä (Karpalossa) on hyvä paikka näyttäytyä. Veronmaksajalla on oikeus nähdä, mitä vehkeitä meillä on, Panssariprikaatin apulaiskomentaja, eversti Kari Kaakinen kertoi.

 

Käynnissä olevassa paikallispuolustusharjoitus Päijät-Hämeessä Puolustusvoimat on muun muassa antanut virka-apua poliisille ja harjoitellut samalla omia tehtäviään. Hollolalaisen reservin majurin Harri Koposen tehtävä on Paikallispataljoonan esikunnassa.

– Tämä on hieno harjoitus, jossa moni asia on mennyt hyvin. Yllätyksiäkin on tullut, ja koko ajan opitaan. Osaaminenhan on tehty pitkällä aikavälillä. Täällä Päijät-Hämeessä maakuntajoukkojen ideaan kuuluu se, että joka vuosi on kymmeniä harjoitustapahtumia, lyhyitäkin, joissa rakennetaan omaa osaamista. Nyt meillä on paikka näyttää ja soveltaa sitä, Koponen sanoo.

Päijät-Hämeen reserviläiset saivat hiljattain hyviä uutisia, kun Hollolan Hälvälän harjoitusalueen käyttöä päätettiin jatkaa toistaiseksi. Koponen on päätöksestä mielissään.

– Ampumaradan ja harjoitusalueen käytön jatko ovat hyviä asioita koko Etelä-Suomen kannalta. Ilman Hälvälää meidän pitäisi lähteä kauaskin harjoittelemaan. Jos tätä ajattelee tavallisen reserviläisen kannalta, Hälvälän käytön jatkamisen myötä on helppo sitoutua siihen, että harjoitellaan usein.

 

Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Markku Myllykangas tapasi harjoituksen yhteydessä reserviläisiä. Hän oli käynyt myös Riihimäellä saman harjoituksen yhteydessä. Myllykangas kertoo, että Maavoimien esikunnassa ollaan tyytyväisiä siihen, miten koronatilanne on hoidettu Puolustusvoimissa, ja että nyt voidaan järjestää kertausharjoituksiakin.

– Puolustusvoimat on säästynyt koronan kurimukselta, vaikka voisi kuvitella varuskunnan olevan varsinainen viruslinko, Myllykangas sanoo.

Vain harva varusmies on sairastanut koronan, eikä henkilökunnankaan keskuudessa ole ollut paljoa tautitapauksia.

– Niin kuin tässäkin harjoituksessa, noudatamme koronaohjeita. Reserviläisille on myös sanottu, että jos tunnet olon kipeäksi, ota aluetoimistoon yhteys.

Myllykangas kiittää reserviläisiä siitä, ettei koronatilanteen hyväksikäyttöä ole ollut havaittavissa. Keksittyjen koronaoireiden varjolla ei ole jätetty harjoitusta väliin. Hän lisää, että aina on tietysti yksittäisiä sairastumisia, kun järjestetään harjoituksia.

– Tuntuu, että monet ovat odotelleet, että pääsevät maastoon tapaamaan tuttuja. Tästä tulee positiivinen kuva reserviläisten maanpuolustushengestä ja asevelvollisuudesta.  

 

Myllykangas sanoo paikallispuolustusharjoitusten tavoitteena olevan, että ne tuottaisivat aina jotain positiivista.

– Jos kunta esimerkiksi toteaa, että heiltä puuttuu jotain varavoimaan, vesihuoltoon tai sosiaalitoimeen, he toivottavasti alkavat laittaa niitä kuntoon harjoituksen jälkeen.

Tämän kaltaisessa harjoituksessa voidaan myös törmätä tilanteisiin, joissa havaitaan, ettei jokin asia olekaan lain mukaan mahdollista.

– Se on sitten pitkän linjan prosessi, että jotain lakia voidaan muuttaa. Viime kädessä lainsäätäjä ratkaisee isot asiat, ja sehän on se kypsä hedelmä, joka syntyy pitkässä juoksussa.

Päijät-Häme on yksi kuudesta parhaillaan käynnissä olevasta paikallispuolustusharjoituksesta, joissa eri viranomaiset harjoittelevat yhteistyössä.