• Kalusto

K9 Moukareita vuosi vuodelta lisää koulutuskäyttöön

K9 Moukarien varusmieskoulutus alkaa Karjalan prikaatissa vuonna 2021.

Paavo Airo

155 mm K9 Moukari -panssarihaupitsi oli tällä viikolla parkissa Lahden urheilukeskuksessa paikallispuolustusharjoituksen yhteydessä.

Suomen muutama vuosi sitten Etelä-Koreasta hankkimien 155 mm K9 Moukareiden varusmieskoulutus alkoi viime syksynä. Panssarihaupitseja otettiin tuolloin koulutuskäyttöön kaksi. Tällä hetkellä Panssariprikaatissa on neljä Moukaria varusmieskoulutuksessa. 

Suomi hankki yhteensä 48 K9-panssarihaupitsia. Niitä otetaan koulutuskäyttöön sitä mukaa, kun Millog oy on muokannut niitä Maavoimien tarpeiden mukaisiksi.

Vuonna 2021 Moukareiden varusmieskoulutus alkaa myös Karjalan prikaatissa. Sitä valmistellaan tällä hetkellä henkilökunnan koulutuksella.

– Nämähän ovat pitkiä hankkeita. Vaikka haupitsit hankittiin useampi vuosi sitten, näiden niin sanottu suomettaminen on edelleen käynnissä. Moukareihin laitetaan suomalaiset järjestelmät ja tehdään suomalaiset maalaukset sekä laitetaan eurooppalaisia heijastimia ja muuta, mitä liikennemääräykset edellyttävät, Panssariprikaatin apulaiskomentaja eversti Kari Kaakinen sanoo.

K9 Moukarien varusmieskoulutus alkaa Karjalan prikaatissa vuonna 2021. Kuva: Paavo Airo

Moukarit hankittiin Etelä-Koreasta käytettyinä. Niillä oli ajettu ennen hankintaa keskimäärin vain 3 000–4 000 kilometriä. Järjestelmän on arvioitu olevan Maavoimien käytössä 2050-luvulle asti.

– Rauhan aikana näitä voidaan laittaa rauhassa kuntoon, eikä tarvitse ryntäyttää kerralla koko tuotantolinjaa pystyyn. Ensin nämä modataan suomalaisiksi, ja sitten nämä siirtyvät normaaliin huoltokiertoon.

Syyskuun alussa Australia kertoi liittyvänsä K9:n käyttäjiin. Maa ilmoitti ostavansa Etelä-Koreasta 30 K9-panssarihaupitsia. Suomen naapureista Viro ja Norja kuuluvat saman haupitsin käyttäjämaihin.

Muokattu 12.9.2020 klo 20.20: Poistettu maininta siitä, että kaikki hankitut Moukarit olisivat Suomessa. 

Lue myös: 9.9.2020 Harjoitus toi K9 Moukarit Lahden urheilukeskukseen

8.11.2019 ”Tätä on äärettömän helppo ajaa” – seurasimme K Moukarin ajokoulutusta Panssariprikaatissa

25.9.2017 K9 Thunder ampuu ja poistuu 90 sekunnissa