• Puolustusvoimat

Kesälle suunniteltujen kertausharjoitusten aikatauluista tietoa

Laki mahdollistaa harjoitukset, joita edellyttää välttämätön tarve.

Paavo Airo

Toistaiseksi kertausharjoitukset ja vapaaehtoiset harjoitukset on peruttu, jos niiden suunniteltu ajankohta oli ennen toukokuuta.

Puolustusvoimat on perunut kertausharjoitukset ja vapaaehtoiset harjoitukset, jotka olivat suunniteltu järjestettäväksi 30.4.2020 mennessä. 1.5. tai sen jälkeen alkavaksi suunnitellut harjoitukset valmistaudutaan järjestämään, mutta nekin voidaan vielä perua.

Puolustusvoimat tiedotti maanantaina tulevien harjoitusten aikatauluista:

1.­–31.5.2020 alkavaksi suunnitellut harjoitukset: Mahdollinen peruuttamispäätös tehdään viimeistään 9.4.2020 mennessä.

1.–30.6.2020 alkavaksi suunnitellut harjoitukset: Mahdollinen peruuttamispäätös tehdään viimeistään 15.5.2020 mennessä.

1.–31.7.2020 alkavaksi suunnitellut harjoitukset: Mahdollinen peruuttamispäätös tehdään viimeistään 15.6.2020 mennessä.

1.–31.8.2020 alkavaksi suunnitellut harjoitukset: Mahdollinen peruuttamispäätös tehdään viimeistään 15.7.2020 mennessä.

 

Laki mahdollistaa harjoitukset, joita edellyttää välttämätön tarve

Mahdollisen peruuttamispäätöksen jälkeen aluetoimistot peruuttavat kyseisen kuukauden aikana alkavat harjoitukset ja ovat yhteydessä asevelvolliseen. Aluetoimistot lähettävät reserviläisille kirjallisen kertausharjoituskäskyä tai Puolustusvoimien vapaaehtoisen harjoituksen kutsua koskevan peruuttamispäätöksen.

Tällä hetkellä voimassa olevista poikkeusoloista huolimatta kaikki vuodelle 2020 suunnitellut kertausharjoitukset suunnitellaan ja käsketään normaalisti niin, että reserviläinen saa kertausharjoituskäskyn lain edellyttämällä tavalla vähintään kolme kuukautta ennen harjoituksen suunniteltua alkua. Mikäli poikkeusolot edelleen jatkuvat, kertausharjoitukseen osallistuminen perutaan yllä mainitulla tavalla. 

Puolustusvoimat kuitenkin huomauttaa, että tämän ilmoituksen ulkopuolelle jäävät Asevelvollisuuslain 32 §:n 4 momentin mukaiset kertausharjoitukset, joihin reserviläinen voidaan määrätä valmiusperusteisesti tasavallan presidentin päätöksellä Suomen turvallisuusympäristössä ilmenevän välttämättömän tarpeen sitä edellyttäessä.