• Kalusto

Korona ja Yhdysvallat siivittivät Varustelekan ennätystulokseen

Yrityksen liikevaihtoi kasvoi yli 24 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Tuomas Kaarkoski

Konalassa sijaitseva kivijalkamyymälä toi viime vuonna neljänneksen Varustelekan liikevaihdosta.

Vuosi 2020 oli armeijatavaran erikoisliikkeelle Varustelekalle erinomainen. Varustelekan liikevaihto kasvoi yli 24 prosenttia aiempaan vuoteen verrattuna. Yhtiön liikevaihto oli 18,12 miljoonaa euroa ja liikevoitto kasvoi peräti 63 prosenttia. Liikevoittoa yhtiölle kertyi siis 1,4 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan merkittävin kasvu tuli Yhdysvalloista, jonka osuus liikevaihdosta oli 2,5 miljoonaa euroa. Samalla Yhdysvallat oli yhtiölle suurin yksittäinen ulkomaan markkina. Liikevaihdoista 75 prosenttia muodostui verkkokaupan myynnistä.

Koronaepidemian myötä herännyt ulkoilubuumi näkyi Varustelekan toimitusjohtajan Jari Laineen mukaan myös selkeästi yhtiön tuloksessa.

– Toki loistava menestys on omasta mielestä vain ja ainoastaan tulosta meidän erinomaisuudesta, mutta rehellisyyden nimissä on todettava, että poikkeuksellinen vuosi pelasi myös meidän pussiin. Ruton vuoksi porukka ei ole voinut mennä juuri muualle kuin korpeen ja aavikolle, minkä ansiosta ulkoiluharrastukset ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Me uskotaan, että globaali herääminen ulkoilmaharrastuksiin tulee kantamaan hyvin myös tulevina vuosina, Laine toteaa yhtiön tiedotteessa.

Vuosituhannen alussa armeijaylijäämän myymisellä aloittanut Varusteleka on viime vuosina keskittynyt entistä vahvemmin omaan tuotantoon. Ylijäämän osuus liikevaihdosta oli viime vuonna enää 14 prosenttia, kun taas omatuotannon osuus oli 47 prosenttia. Joskin 2020 ylijäämätuotteita myytiin 29 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019.

Tiedotteen mukaan yhtiö aikoo tänä vuonna satsata erityisesti markkina-aseman vahvistamiseen Yhdysvalloissa. Liikevaihtotavoite tälle vuodelle on 19,9 miljoonaa euroa ja kasvua yritys pyrkii saamaan kymmenen prosenttia. Tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä yhtiön liikevaihto on kasvanut 26 prosenttia viime vuoteen verrattuna.