• Kalusto
  • Puolustusvoimat

Leopardien tulivoima paranee – päivityksen myötä vaunuilla voidaan ampua uusia sirpalelaukauksia

Leopardien päivitystyö alkaa vuoden 2022 alussa. Asiaa on valmisteltu yhdessä Ruotsin kanssa.

Tero Tuominen

Leopardien päivitys koskee sekä 2A6- että 2A4-taistelupanssarivaunuja. Kuvassa Leopard 2A6.

Maavoimien Leopard 2A4 ja 2A6 -taistelupanssarivaunuja päivitetään. Puolustusvoimat on allekirjoittanut sopimuksen Leopardien ammunnanhallinnan ballistiikan päivityksestä.

– Ammunnanhallintajärjestelmän päivityksen myötä Leopard-taistelupanssarivaunukalustolla voidaan ampua nykyisten ampumatarvikkeiden lisäksi myös uusia sirpalelaukauksia. Tämä parantaa merkittävästi taistelupanssarivaunujen tulivoimaa, käyttömahdollisuuksia ja kykyä tukea Maavoimien joukkoja, jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi toteaa Maavoimien tiedotteessa.

Peltoniemen mukaan kokonaan uusi suorituskyky saadaan koulutuskäyttöön vuodesta 2023 alkaen. Asiaa on valmisteltu yhdessä Ruotsin kanssa ja hankkeen myötä Suomella ja Ruotsilla on kyky käyttää samoja ampumatarvikkeita.

Sopimus päivitystyöstä tehdään saksalaisen Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG:n kanssa. Kotimainen Millog osallistuu asiantuntija- ja asennustöihin sekä logistiikkaan. Kotimainen työllistämisvaikutus on 3–4 henkilötyövuotta.

Leopardien päivitys alkaa vuoden 2022 alussa ja jatkuu vuoteen 2026. Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo optioineen on noin 10 miljoonaa euroa, ja se rahoitetaan tarkoitukseen suunnitelluilla ja budjetoiduilla Puolustusvoimien materiaalihankintavaroilla.

Ampumatarvikkeiden hankinnasta Israel Military Industries -yhtiöltä puolustusministeriö kertoi erikseen jo joulukuussa 2019.

 

Lue seuraavaksi

  • Kalusto

Leopard 2 on kalustonäyttelyiden ykkönen

Suuri yleisö tuntee Leopard-panssarivaunut Puolustusvoimien kalustoesittelyistä ja paraateista. Omassa elementissään maastossa ne ovat varsin erilaisia petoja.