• Puolustusvoimat

Lounaspusseista pysyvä osa varusmiesten arkea

Kylmiä pääruokavaihtoehtoja on viisi erilaista.

Puolustusvoimat

Lounaspussien sisällöstä vastaa Puolustusvoimien ruokapalvelu Leijona Catering.

Vuodesta 2019 kokeilukäytössä ollut lounaspussikokonaisuus tulee osaksi varusmiesten muonitusta tammikuun saapumiserästä alkaen. Pussin toteutuksesta ja suunnittelusta vastaa Puolustusvoimien ruokapalvelu Leijona Catering.

Uudistus on osa laajempaa koulutus 2020 -ohjelmaa. Puolustusvoimien mukaan ruokailumuutokselta pyritään vähentämään odottelua ja siirtymistä, jolloin varsinaiseen koulutukseen jäisi näin enemmän aikaa. Monissa varuskunnissa harjoitusmaasto voi sijaita kaukanakin ruoanvalmistuspaikoista.

Jokaista ateriaa lounaspussi ei kuitenkaan tule korvaamaan. Sen on tarkoitus korvata päivässä enintään yksi varusmiehille tarjottavista aterioista. Puolustusvoimien mukaan varusmiehiltä koejakson aikana saatu kritiikki ja kehittämisehdotukset ovat otettu huomioon lounaspussia uusittaessa. Lounaspussiruokailuja ei suosituksen mukaan tulisi olla ohjelmassa jokaisena palvelusviikkona. Lisäksi lounaspussiruokailuja suositellaan välttämään erittäin kylmässä säässä.

 

Viisi eri ruokaa

Itse lounaspussi koostuu pääruoasta ja lisukkeista. Ateriapakkauksen energiasisältö on noin 100kacal ja pussi painaa noin puoli kiloa. Puolustusvoimien mukaan 1000 kilokaloria vastaa ravintoarvoltaan keskimääräistä varuskunnassa syötävää lounasta.

Erilaisia pääruokia on viisi: kaura-broilerateria, salami-paella-ateria, kebab-riisiateria, linssirisottoateria ja meksikolainen ohratto. Pääruoka on tarkoitettu suoraan kylmänä pussista syötäväksi.

Pääruokien lisäksi pussissa on leipää ja levitettä sekä joko suklaata, pähkinää tai välipalapatukka. Erikoisruokavaliot pystytään huomioimaan pusseissa.