• Kalusto

Maavoimien helikoptereita voi nähdä uusissa väreissä – NH90:ssä testataan valkoista talvinaamiomaalia, MD500:t maalataan mustiksi

Maavoimat tutkii NH90-helikopterien toisenlaisen värityksen vaikutusta havaittavuuteen eri ympäristöissä ja olosuhteissa.

Maavoimat

NH90-helikopterissa testataan maalauskaaviota, jossa osa pinta-alasta maalataan valkoisella talvinaamiovärillä.

Taivaalla voi jatkossa nähdä tuttuja helikoptereita uusissa väreissä. Maavoimien NH90-kuljetushelikopterissa testataan valkoista talvinaamiomaalia. Maavoimat kertoo tiedotteessaan tutkivansa naamiomaalauksen värien vaikutusta helikopterien havaittavuuteen suomalaisessa maastossa sekä rakennetulla alueella eri vuodenaikoina ja erilaisissa sää- ja valaistusolosuhteissa.

Lentopostin mukaan uusi väritys on nyt koekäytössä yhdessä NH90:ssä.

MD500-kalusto maalataan mustaksi. Kuva: Maavoimat

MD500-helikopterikalusto puolestaan maalataan mustaksi ohjaamon laitteiston uusintaprojektin yhteydessä. Maavoimien mukaan ohjaamopäivitys lisää merkittävästi helikopterin operatiivista suorituskykyä. Päivityksen myötä kaikkien koneiden ohjaamot mahdollistavat pimeänäkölaitteilla lentämisen. 

Samalla MD500-kalustoon asennetut järjestelmät mahdollistavat salatun puheyhteyden sekä tietoliikenteen muiden koneiden ja maajoukkojen välillä. Yhteensopivuus muiden puolustushaarojen ja viranomaisten kanssa on huomioitu. Lennonvalvontamittarit on korvattu elektronisella monitoiminäytöllä, mikä helpottaa ohjaajien koulutusta siirryttäessä NH90-kalustoon.

MD500-kalustoa käytetään Puolustusvoimien helikopterilentäjien koulutuksessa, henkilökuljetuksessa ja taktisissa tehtävissä sekä muiden viranomaisten tukena etsintätehtävissä.

NH90-koptereiden päätehtävänä ovat joukkojen ja materiaalin nopeat kuljetukset sekä muut taktiset tehtävät. Ne voivat osallistua myös esimerkiksi palonsammutustoimintaan ja muihin pelastuspalvelutehtäviin.

Helikopteripataljoona sijaitsee Utin jääkärirykmentissä.