• Kalusto

Mäenpään vinkit: kasvojen naamiointi

Majuri Mäenpää antaa vinkit oikeaoppiseen kasvojen naamiointiin ja listaa yleisiä siihen liittyviä virheitä.

Tässä osassa vinkataan aiheesta, josta on tullut pyyntöjä lukijoilta eli kasvojen naamioinnista. Puhuimme jo tämän sarjan ensimmäisessä osassa henkilökohtaisen naamioinnin yleisperiaatteista ja merkityksestä. Artikkelin löydät täältä.

Kasvojen naamioiminen on ihan niitä perus-perus-perustaistelijan taitoja! Ja kuitenkin kasvojen naamioiminen usein laiminlyödään – ehkäpä laiskuutta? Lähes yhtä yleistä on tehdä naamiomaalaus huolimattomasti, mikä harjaantuneeseen ammattisotilaan silmään kertoo välittömästi joukon asenteesta ja koulutustasosta – negatiivisesti. Ollessani yksikönpäällikkö oli yksikköni tiedustelujoukkueilla perustaistelumenetelmä, että aina yksikön takaovesta maastoon lähdettäessä naamat oli naamioitu. Se oli joukkueille yhtä luonnollista kuin rinkan pakkaaminen ja tapahtui joukkueen kalustamisen yhteydessä. Miksei se olisi sinullekin?

Tästä päästäänkin erilaisiin tapoihin naamioida kasvot. Tärkeintähän on peittää vaalea helposti kasvoja tummemmasta (kesä) tai vaaleammasta (talvi) taustasta erottuva väri sekä rikkoa kasvojen säännöllinen muoto. Ihmissilmä on erittäin harjaantunut tunnistamaan tuttuja muotoja. Ihmisessä näitä ovat mm. kasvonpiirteet: nenä, leuka, poskipäät, kulmakarvat, korvat, jne. Tämä on ollut ilmeisen tärkeä taito henkiinjäämisen kannalta evoluution aikana, sillä kaikki vanhemmat tietänevät, kuinka hyvinkin nuori vauva tuijottaa kasvoja ja tunnistaessaan kasvot vauva alkaa heti hymyilemään. Iän myötä muotojen tunnistustaito kehittyy aivoissamme automaattiseksi toiminnoksi. Aiheesta on kerrottu Tekniikka & Talouden artikkelissa (maksumuurin takana).

Se toimii myös tähystäessä; monesti kasvot löytää maastosta heikosti maastoutuneesta ihmisestä ensin. Palaamme kasvojen naamiomaalaukseen kolumnin lopussa ja käsitellemme ensin muita tapoja naamioida kasvot.

Erilaisia tapoja naamioida kasvot.

Taitelukentällä on toki monenlaisia uhkia, ja esimerkiksi taisteltaessa rakennetulla alueella tai toimittaessa erittäin suuren IED-uhkan alla ajoneuvoilla voi olla tarve suojata taistelijoiden kaulaa ja niskaa tulipalojen vaikutuksilta. Puolustusvoimissa on käytössä tällä hetkellä mustat palosuojahuput, mutta niiden ”suuresta taktisuusarvostaan” huolimatta väri on melko huono tähystykseltä suojautumisen näkökulmasta, vaikka ne kasvot peittävätkin.

Yllä olevassa kuvassa kypärän alla on erään kaupallisen valmistajan vihreä palosuojahuppu. Itselläni on käytössä myös talvikäyttöä varten valkoinen palosuojahuppu. Myös palosuojahuppua käytettäessä on syytä pohtia, tulisiko paljaaksi jäävä osa kasvoista naamioida kasvojen naamiomaalilla. Toisessa kuvassa näkyy jonkin verran erityisesti tarkka-ampujien keskuudessa naamioitumistarkoituksessa suosioon noussut kaupallinen putkihuivi m05-väreissä. Asuste on varsin monipuolinen kaiken kaikkeaan ja hyvä olla varusteissa mukana muutoinkin, kun naamiointinäkökulmasta. Tämänkin kanssa tulee huomioida tuo mahdollisesti paljaaksi jäävien kasvonalueiden naamiointi kuten palosuojahupussakin.

 

Erilaisia kasvonaamiomaaleja on olemassa valtaisa valikoima.

Kasvonaamiomaaleja on olemassa valtaisa valikoima maailmalla. On yhden värin puikkoja, kaksiväripuikkoja, voidemaisia värejä ja naamioväripaletteja. Yleisimmät värit kasvonaamiomaaleissa ovat vihreä, ruskea ja musta, joita käytetään yleensä metsäisissä olosuhteissa. Talvikäyttöön on käytössä valkoista ja mustaa sekä aavikolle erilaisia ruskeita sekä harmaita värejä.

Esimerkiksi amerikkalaisissa PX-kaupoissa on nykyään tarjolla lähinnä Pohjois-Eurooppaan varsin vaaleita Multicamo-väriskaalan värejä. Puolustusvoimissa on tällä hetkellä käytössä brittiläisen BCB:n valmistamat kaksiväriset vihreä-musta (kesä) sekä valkoinen-musta (talvi) -kasvonaamiomaalipuikot. Olen itse vuosien aikana kokeillut useamman tyyppistä kasvonaamiovärejä, mutta olen tykästynyt tarkka-ammunnassa käyttämään voidemaisia värejä, ja käytänkin tällä hetkellä erinomaisia tanskalaisia Kemex M97 -värejä, joita myös NATO M97 -väreinä kaupataan. Tämän lisäksi kannan liivissä aina puikkomaista väriä, jolla on helppo paikkailla päivän aikakana kulunutta väriä. Varsinkin puikkomallisia kasvonaamiomaaleja kannattaa säilyttää Minigrip-pussissa varusteissa. Sen lisäksi, että väri kuivuu helposti, se sotkee varusteet melkoisen perusteellisesti auetessaan varusteissa.

Yleisimmät virheet kasvonaamiomaalauksessa

Yllä olevassa kuvassa olen yrittänyt mallintaa yleisimmät virheet, joita tehdään käytettäessä naamiovärejä. Ensinnäkin naamioinnissa on käytetty vain yhtä väriä ja sitä on laitettu todella paljon – niin paljon, että se kiiltelee ja jopa korostaa nenää ja muita kasvon piirteitä, jotka me tosiasiassa haluamme peittää.

Toiseksi vain osa kasvoista on naamioitu kaulan, korvien ja jopa otsan jäädessä paljaaksi. Tyypillistä on lisäksi se, että ei ole uskallettu/haluttu naamioida silmien ja huulten lähiympäristöä. Tämä yhdessä luo ns. ”smiley”-ilmiön, jossa maalatuista osista kasvoja tulee itseasiassa hymiön tapainen ”pallo” joka saattaa jopa paljastaa henkilön helpommin kuin jos kasvot olisivat kokonaan naamioimatta.

Kasvonaamiomaalauksen vaiheet

Miten se kasvojen naamiomaalaus sitten tehdään? Erinomainen Puolustusvoimien Taistelijan opas neuvoo aloittamaan naamioinnin maalaamalla koko kasvojen, niskan ja kaulan alueen ensin päävärillä (vihreä/valkoinen) ja sitten vasta rikkomaan muoto apuvärillä, mutta itse olen opetellut tekemään naamioinnin toisin päin. Kumpikin toimii hyvin ja kyse on enemmän tottumuksesta. Itse yllä olevan kuvan vaiheessa 1 vedän apuvärillä muodot rikkovat viivat kasvojen korkeimpien kohtien yli vinottain. Käytän aika reilusti väriä tässä vaiheessa. vaiheessa 2 laitan pääväriä reilusti raitojen väleihin ja käsittelen koko kaulan, korvat ja niskan hiuksiin asti. Vaiheessa 3 pehmennän värirajat ”sotkemalla” rajat ja varmistan, että kaikkialla on väriä. Erityisen tarkasti käsittelen silmien (ml. luomet), nenän ja suun alueet, jotta vaaleaa ei jää.

Vaikka tässä käsiteltiin naamiovärejä, on hiilellä naamioiminen varsin hyvä tilaispäisvaihtoehto ja paljon parempi kuin jättää kokonaan naamioimatta. Hiilellä kannattaa naamioida koko kaula-kasvo -alue tasaisesti, sillä muodon rikkominen viivoin kuten väreillä on haastavampaa. Kasvonaamiovärit eivät sisällä nykyään enää hyönteismyrkkyjä, ja varsinkin Suomen vähälumisessa kesässä kannattaa varata lisäksi myös hyttysmyrkkyä, jota suihkuttaa spraypurkista naamioinnin päälle. Nimittäin mikään kasvonaamioväri ei varsinaisesti kestä naamassa, jos kasvoja joutuu raapimaan jatkuvasti. Vanhemmat retkeilyä harrastaneet henkilöt ja Lehväslaihon sissiromaaneja lukeneet tunnistavat varmasti myös Pikiöljyn. Vaikka se naaman mustaksi värjäämisen sekä hyttysiä karkottavien ominaisuuksiensa takia voi kuulostaa ihanteelliselta aineelta kasvojen naamiointiin pahimpaan räkkäaikaan, ei sitä oikein voi sekä ultraviolettisäteilylle altistavan että vaarallisia PAH-yhdisteitä sisältävän luonteensa takia kenellekään enää suositella.

 

PS. Ethän sinä vaan jätä käsiä naamioimatta? Taitelukentällä on kätevä käyttää tiukkoja ns. lentäjän hansikkaita tai taistelukäyttöön suunniteltuja hanskoja myös kesällä. Tällaisilla hyvillä hanskoilla aseen ja muiden taisteluvälineiden käyttö on ihan yhtä helppoa kuin ilmankin hanskoja, mutta suojaa kädet niin tähystykseltä kuin taistelukentän eri ilmiöiltäkin. Ja jos et hanskoja käytä, naamioi ihmeessä myös kämmenselät takin hihaan asti naamiovärillä!

Kirjoittajasta: Yleisesikuntamajuri, jolla on yli 20 vuotta jalkaväki-, panssari- ja panssarijalkaväkikokemusta niin koti- kun ulkomailtakin. Harrastaa crossfitiä ja sotilastarkka-ammuntaa sekä satunnaisesti SRA:ta. Sotilastarkka-ammunnassa hän on edustanut Puolustusvoimia niin kotimaan kuin ulkomaidenkin kilpailuissa, parhaimpina saavuuksinaan tarkka-ammunnan SM-kulta. Mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä edusta työnantajaa Puolustusvoimia.

Instagram: @mika_maenpaa

Twitter: @MMaenpaa1