• Puolustusvoimat

Millaista on olla hävittäjälentäjä? Karjalan lennoston kapteeni kertoo

Lapsuusvuosina herännyt kipinä lennätti Jukka Asmundelan hävittäjälentäjän uralle.

Ilmavoimat

Kapteeni Jukka Asmundela ja Ilmavoimien Hornet-hävittäjä. Asmundela on lentänyt Hornetilla viimeiset 10 vuotta.

Jukka Asmundela on Karjalan lennoston kapteeni, joka muun työnsä ohella lentää tänä vuonna Ilmavoimien Hornet-esityslentoja. Kipinä lentämiseen syntyi jo pikkupoikana lentonäytöksessä, jota Asmundela pääsi katsomaan sekä hänen päästyään pienkoneen kyytiin.

– Lentäminen on kiinnostanut minua aina. Lukiossa hävittäjälentäjän ura oli jo ykköstoiveeni, Asmundela muistelee.

Kiinnostus alkoi muuttua intohimoksi, kun Asmundela pääsi itse lentämään.

– Sitä, miltä lentäminen tuntuu, on hankala pukea sanoiksi. Se on yhtä aikaa mahtavaa, kiehtovaa, jännittävää, haastavaa ja vauhdikasta. Jo ensimmäinen lentoni Vinkalla, potkurikoneella, tuntui tuollaiselta.

Sen jälkeen vastaavia tunteita ja elämyksiä on ollut lentäjälle tarjolla nousujohteisesti lisää: Ensimmäinen yksinlento ja eri lentolajit kuten taitolento. Ensimmäinen lento Hawkilla, suihkukoneella. Uusi huippukohta löytyi, kun Asmundela pääsi lentämään täysverisellä hävittäjällä, Hornetilla.

 

”Hoida koulu kunnialla ja harrasta liikuntaa”

Lentäjän mukaan ammatin vaikeimpia puolia on olla poissa perheen luota sotaharjoitusten ja komennusten vuoksi. Töihin on kuitenkin aina kiva tulla.

– Työkaverit ovat huippuja, kehuu Asmundela.

Tällä hetkellä Asmundela on lentueen päällikkönä ja ilmataisteluopettajana Hävittäjälentolaivue 31:ssä. Asmundelan vastuulla on laivueen lentokoulutus, jota hän tekee yhdessä kaikkien lennonopettajien kanssa. Hän kannustaa kaikkia lentäjän ammatista haaveilevia hakemaan Ilmavoimiin.

– Samalla, kun hakuvaiheessa ja koulutusvaiheessa Ilmavoimat etsii sopivia lentäjiä, hakijallakin on mahdollisuus tutustua uraan ja miettiä, onko tämän hänen juttunsa, Asmundela sanoo.

Hän muistuttaa, että hakuaikaa odotellessa kannattaa hoitaa koulu kunnialla ja harrastaa liikuntaa monipuolisesti.

 

Top Gun mainiota viihdettä lentäjillekin

Asmundela on lentänyt jo viisitoista vuotta Ilmavoimien koneilla. Hornetilla hän on lentänyt viimeiset kymmenen vuotta. Voiko lentäminen tuntua enää samalta kaikkien vuosien ja lentotuntien jälkeen?

– Lentäminen on edelleen ihan sikasiistiä! Osaan jutuista tietenkin tottuu, ja niihin rutinoituu. Toisaalta taas se tarjoaa mahdollisuuksia käyttää ilmassa aikaa esimerkiksi siihen, miten saisi oppilaan oppimaan lentämisen asiat parhaiten.

Entäpä Hollywoodin maalailemat kuvat taistelulentäjän ammatista. Mitä sanoo kapteeni Asmundela kasariklassikko Top Gunin kaltaisista kuvauksista omasta alastaan – hitti vai huti?

– Hitti, ilman muuta! Top Gun on mainiota viihdettä myös meille lentäjille, kehuu Asmundela.

– Kunhan muistaa olla takertumatta yksityiskohtiin tai ärsyyntymättä siitä, ettei jokin asia oikeasti menekään niin kuin elokuvassa esitetään. Alkuperäinen on klassikko, odotan kovasti sen jatko-osaa.


Lue seuraavaksi

  • Kalusto

Arvio: Top Gunin jatko-osaa kannatti odottaa

Harvalle elokuvalle tehdään jatko-osa 36 vuotta alkuperäisen ensi-illan jälkeen. Vielä ainutlaatuisemmaksi se muuttuu, kun päätähti on edelleen sama.