• Kalusto

Misu eli Protolab PMPV tarjoaa suojaa miinoilta

Suomessa on viime vuosina esitelty peräti kolme uutta ja erilaista panssaroitua ajoneuvoa. Reserviläinen tutustui tuoreeltaan niihin kaikkiin.

Tero Tuominen

Misu voidaan haluttaessa rekisteröidä päästövaatimukset täyttäväksi siviilikuorma-autoksi.

Puolustusministeriö tiedotti tammikuussa 2020 Suomen ja Latvian allekirjoittaneen sopimuksen ”yhteisen maavoimien liikkuvuutta parantavan kehittämishankkeen käynnistämisestä”. Tavoitteeksi määriteltiin yhteinen panssaroitu miehistönkuljetusajoneuvo.

Hankkeen perustaksi valittiin lopulta osin valtio-omisteisen Patrian 6×6 -ajoneuvo. Sen kerrottiin täyttäneen monikansallisissa evaluoinneissa ja testauksissa alustalle asetetut suorituskykyvaatimukset. Huhtikuussa tiedotettiin myös Viron liittyneen mukaan yhteiseen kehittämishankkeeseen.

Suomen tavoitteena on varmistaa Maavoimien suorituskykyisimpien joukkojen operatiivista liikkuvuutta pyöräajoneuvoilla aina 2040-luvulle asti. Käytännössä tämä tarkoittaa vanhentuneiden XA-180 -sarjan ja uudempien Pasi-vaunujen korvaamista. Osan tämän kaluston käyttöikää samaan aikaan päivitetään peruskorjaamalla ne nykyaikaan soveltuvaksi.

Valituksi tullut Patria 6×6 on yksi alussa mainituista kotimaisista uusista panssaroiduista ajoneuvoista. Kaksi muuta ovat Sisu GTP 4×4 (G-Series Transport Protected) ja Protolab PMPV 6×6 (Protected Multipurpose Vehicle). Jälkimmäinen tunnetaan myös lempinimellä Misu (MiinaSuojattu).

Puolustusvoimat hankki Protolabilta vuonna 2018 neljällä miljoonalla eurolla PMPV-vaunuja kokeiluja varten. Niihin kuuluivat muun muassa täysimittaiset miinoja tai IED-tienvarsipommeja (Improvided Explosive Device) simuloivat räjäytystestit.

Ensimmäinen PMPV neljästä toimitettiin Puolustusvoimien käyttöön kesäkuussa 2019. Vaunua on sittemmin kehitetty asiakkaalta saadun palautteen perusteella. Reserviläinen kävi tutustumassa päivittyneeseen PMPV-ajoneuvoon.

Protolab PMPV:n tuorein versio nelivärisessä naamiomaalauksessa. Ohjaamon avoinna olevien luukkujen edessä kaapelileikkuri. Sisälle kiivetään saranoitujen portaiden kautta. Pakoputki näkyy vaaleanruskeana. Kyljessä varusteisiin kuuluva rautakanki. Kuva Tero Tuominen

Ensivaikutelma uudistuneesta Misusta ei jätä varaa epäilykselle: kyseessä on selkeä sotavaruste. Nelivärinen Puolustusvoimien naamiomaalaus järeässä kuusipyöräisessä ajoneuvossa nostaa sen kuin huutomerkin esiin Vantaan Petikossa sijaitsevan teollisuusrakennuksen parkkipaikan henkilöautojen keskeltä.

Samalla kiinnittyy kuitenkin huomio myös siihen, miten PMPV muita vastaavia panssaroituja ajoneuvoja kapeampana (2,55 metriä) mahtuu jouhevasti normaalille pysäköintialueelle. Vaikutelma vahvistuu muun liikenteen seassa, kun ajokille lähdetään etsimään kuvauspaikkaa. Huippunopeus on 110 kmh, mutta sitä ei nyt kokeiltu, etenkin kun ajoneuvo on rajoitettu lukemaan 90 kmh. Käytännössä PMPV menee paikkoihin, joihin pääsee jakeluliikenteen kuorma-autoilla.

Misu on korkea – tämä on tyypillistä ajoneuvoille, joissa on haettu maksimaalista suojaa alhaalta suuntautuville räjähdyksille. Maailmalla tällaiset ajoneuvot tunnetaan lyhenteellä MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected).

Tyypillisen kiilamaisen V-muotoisen alarungon ohella suojaa Misulle tarjoaa Protolabin omaa suunnittelua oleva kolmesta suomalaisen SSAB-yhtiön Ramor-panssariteräslaadusta valmistettu hunajakennorakenne pohjassa. Valmistajan mukaan konstruktion simuloinneilla suunniteltu suojavaikutus todennettiin onnistuneesti Puolustusvoimien räjäytystesteissä.

PMPV:n moottori on sijoitettu ohjaamon eteen. Siten etuakselin rengas on todennäköisesti se, joka räjäyttää miinan. Tämä osaltaan vaimentaa vaikutusta, samoin 50 senttimetrin joustovara. Koska etu- ja taka-akselien pyörät ovat ohjaavia, kaikki renkaat kulkevat samaa uraa pitkin. Jos etupyörät eivät osu miinaan, loputkin seuraavat ilman vaaraa perässä.

Tarjolla kymmenelle taistelijalle on kaksi istuinversiota, joiden suojataso on erilainen. Esimerkiksi vyöratkaisuja on kaksi, korkeammassa tasossa on käytössä sotilasilma-aluksista tutut viisipistevyöt. Kummatkin penkkiversiot kuitenkin nostavat aina kuljetettavien jalat irti lattiasta, jolloin räjähteen ensimmäisten millisekuntien isku ei vaikuta suoraan miehistöön.

Misun ohjaamo on nopeasti otettavissa haltuun. Automaattivaihteisto hoitaa etenemisen kuljettajan käyttäessä kaasua ja jarrua. Kuva Tero Tuominen

Vaihdevalitsimen vieressä oikea peruutuspeili sekä ajoneuvon ympäristöä esittävä 360-näkymä. Kuva Tero Tuominen

Peruutuspeilin kameran puhdistusjärjestelmässä on niin ilmapuhallus kuin vesihuuhtelu. Kuva Tero Tuominen

Protolabin mukaan ajoneuvon ballistinen suojaustaso täyttää STANAG 4569 -standardin (luodit ja sirpaleet). Suojaa voidaan parantaa lisäasennettavien Exote-levyjen (metalli-keraami) avulla. Tuotantoyhteistyötä yhtiö tekee Toijala Worksin kanssa.

Edessä olevan moottorin varjopuoli on luonnollisesti se, että maastossa kumpareita ylittäessä keula peittää näkyvyyden eteen. Tekniikka auttaa: Misun kuljettajalle näkymiä tarjoaa peräti seitsemän ulkopuolista kameraa.

Neljä niistä tuottaa lintuperspektiivistä 360 asteen kuvaa ajoneuvon ympäristöstä. Kuljettaja näkee siten, mitä edessä keulan takana odottaa ja voi samalla seurata sivuilla olevien esteiden etäisyyttä vaunusta.

Myös ajoneuvon peruutuspeilit on toteutettu kameroilla. Prototyypistä kehitettynä niille on nyt oma puhdistusjärjestelmänsä niin ilmapuhalluksella kuin vesihuuhtelulla. Lisäksi Misussa on eteenpäin kuvaava lämpökamera.

Vaununjohtaja seisoo usein ulkona kattoluukusta. Yksi PMPV:n uutuuksista on häntä ajouran mahdollisesti ylittäviltä johdoilta suojaava kaapelileikkuri.

Misun ohjaamon ovi on pitkän henkilön hartioiden tasolla. Uusittu mahdollisista maakosketuksista ylös taittuva astin sekä lukuisat kahvat tekevät kuitenkin nousun ovesta sujuvaksi – tosin vaaditaan muutama harjoituskerta.

Protolab PMPV uintikokeissa. Kuva Protolab

Hydraulikäyttöiset potkurit mahdollistavat PMPV:n vesiliikkuvuuden. Kuva Tero Tuominen

Kaksi eri versiota Misun kymmenpaikkaisen miehistötilan istuinratkaisuista. Oikealla kehittyneempi viisipistevöillä varustettu. Kuva Tero Tuominen

Ohjaamon ovi on korkealla miinasuojaratkaisun sanelemana. Pakokaasut puhalletaan ajoneuvon alle. Kuva Tero Tuominen

Puolustusvoimien testien jälkeen PMPV:n voimalinjaa on päivitetty tehokkaammaksi. Saatavana on nyt Cummins I-6 -monipolttoainemoottori, josta irtoaa tehoa 330 hv (aiemmin 285 hv). Tehot välitetään pyörille Allison 3500sp -automaattivaihteiston kautta.

Tarjolla on myös 450 hevosvoiman versio. 285 hv moottorilla varustettuna Misu voidaan haluttaessa rekisteröidä normaaliksi kuorma-autoksi tieliikennekäyttöön.

Myös ajoneuvon jäähdytysjärjestelmää on uusittu testikokemuksien perusteella sen ilmankierto kääntämällä. Pakokaasut puhalletaan edelleen rungon alle lämpöjäljen minimoimiseksi.

PMPV soveltuu myös muuhun kuin miehistönkuljetukseen. Ylöstaittuvien istumien ansiosta taakse voidaan lastata EURO-kuormalavoilla olevaa rahtia noin 10 tonnia. Ostajan kiinnostuksen mukaan ajoneuvosta voidaan rakentaa vaikkapa ambulanssi- tai komentovaunuversio.

Oletuksena Misu on ylipaineistettu ja siihen voidaan tilata optiona NBC-suodatus (Nuclear, Chemical, Biological). Run Flat -renkaat mahdollistavat ajon jatkumisen paineiden menetyksen jälkeenkin.

Monipuolisuutta lisää uintikyky. Tätäkin on nyt onnistuneesti testattu Suomessa. Vaunun takaosassa on kaksi hydraulivetoista potkuria ja etuosasta aukeaa tyrskylevy. PMPV on myös ilmakuljetettavissa, josta on etua esimerkiksi kriisinhallintatehtävissä. Ajokki voidaan lastata C-130 Hercules -koneeseen ja sitä suurempiin.

Kuten kaikissa muissakin uusissa suomalaisissa panssaroiduissa ajoneuvoissa, Misussa on käytetty mahdollisuuksien mukaan kaupallisesti saatavilla olevia siviiliajoneuvoissakin käytettäviä osia (COTS, Commercially Off the Shelf). Näin pystytään leikkaamaan valmistuskustannuksia. Samalla tarjolla on valmis huoltoverkosto ja varaosalogistiikka.

Vaikka Puolustusvoimat päätyi valinnassaan Patrian ajoneuvoon, Protolab uskoo ajoneuvolleen löytyvän edelleen markkinoita. Kompakti koko tekee siitä urbaaniin ympäristöön soveltuvan, mikä kiinnostanee esimerkiksi turvallisuusalan viranomaisia. Toisaalta vaativimmissa olosuhteissa kriisipesäkkeissä erityisesti pitkälle kehitetty miinasuojaus on Misun valtti.

Protolab PMPV 

Pituus 7,44 m

Leveys 2,55 m

Korkeus 2,7 m

Maavara (akseli) 36 cm

Maavara (runko) 92 cm

Kääntöymp. halkaisija 13,5 m

Kääntösäde 6,75 m

Tyhjäpaino 16 t

Hyötykuorma 10 t

Huippunopeus 110 kmh

Lue myös: 17.09.2019 Patrian uusi ajoneuvo 6×6 on Pasin sukua

26.12.2019 Sisu GTP on monipuolinen uusi maastoajoneuvo

15.11.2016 Misu on uusi suomalainen panssariajoneuvo