• Puolustusvoimat
  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

Mitä mukaan kertausharjoitukseen? Ainakin näitä kannattaa harkita

Reserviläisen Gona Podcastissa pohditaan, mitä omia tavaroita kertausharjoitukseen tai vapaaehtoiseen harjoitukseen kannattaa ottaa.

Puolustusvoimat

Puolustusvoimat varustaa reserviläisen kertausharjoituksessa, mutta myös joitain omia tavaroita kannattaa ottaa mukaan.

Voiko kertausharjoitukseen ottaa omia varusteita mukaan? Kyllä vain, mutta ei ihan mitä tahansa. Reserviläisen Gona Podcastissa käydään läpi, minkälaisia varusteita etenkin kannattaa pakata mukaan kertausharjoitukseen tai vapaaehtoiseen harjoitukseen. Jakso on kuunneltavissa Spotifyssa ja Youtubessa. Linkit jaksoon löytyvät artikkelin lopusta, ja tähän alle toimitus kasasi tiivistelmän jakson annista.

Korvatulpat. Kun ei nukuta tutussa ympäristössä, lepääminen ei välttämättä ole kaikille helppoa. Ja mitä enemmän väkeä nukkuu samassa tilassa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kuorsaajia löytyy. Siinä vaiheessa, kun itse vielä hakee unta ja vieruskaveri jo kuorsaa äänekkäästi, voi olla kiitollinen, jos korvatulpat tulivat mukaan.

Hygieniavälineet kuten hammasharja. Kun poistutaan kotoa useammaksi päiväksi, kannattaa miettiä, mitä ilman ei kovin mielellään vietä vaikkapa viittä päivää kasarmilla tai metsässä.

Myös joitain omia vaatteita voi käyttää, vuodenajasta riippuen tietenkin. Nykyään harjoituksissa voi käyttää myös omia M05-kuosin vaatteita ja esimerkiksi paikallisjoukoilta niitä löytyykin omasta kodista. Lisäksi esimerkiksi omia harjoitukseen sopivia hanskoja voi nähdä kokeneempien kertaajien mukana. Tietenkään, jos harjoituskäskyjä ei usein kuulu, ei kannata välttämättä erikseen hankkia kovin isolla summalla omia vaatteita kertausharjoitukseen. Monelta kuitenkin löytyy omat reserviläistoimintaan sopivat maiharit, jotka voivat olla mukavammat kuin sattuman kautta varusvarastolta arvottavat kengät.

Kello. Kuten varusmiespalveluksen aikana, kertausharjoituksessakin on hyvä olla käsitys siitä, mitä kello on. Siispä kenttäoloihin sopiva rannekello ei ole hassumpi valinta. Kuitenkaan liian hienoja GPS:ää käyttäviä älykelloja ei ole syytä ottaa harjoitukseen.

Myöskin juuri ostetun puhelimen sijaan voi olla fiksua ottaa harjoitukseen joku kaapista löytyvä vanha puhelin.

Puukko. Vaikkei harjoituksissa treenata ramboilua pelkän puukon voimin, voi jokin yksinkertainen puukko helpottaa hommia metsässä. Myös tulitikut vievät vähän tilaa mutta voivat tulla tarpeeseen kamiinaa sytyttäessä.

Kynä ja paperia, tehtävästä riippuen. Nykyään alan kaupoista löytyy kaikenlaisia vettä hylkiviä vihkojakin. Perus lyijykynä toimii hyvin säässä kuin säässä, kunhan paperit saa suojattua sateelta.

Etenkin otsalamppu helpottaa pimeässä toimimista, kunhan ei paljasta omaa sijaintiaan vastapuolelle näyttämällä metsässä majakalta.

Evästä. Tämä lienee kaikille intin metsäleireillä olleille tuttu asia. Energian kulutus voi olla suurta, kun aikaa vietetään paljon ulkona ja esimerkiksi suklaa piristää kummasti tauolla.

Tietenkin mukaan täytyy ottaa myös välttämättömät lääkkeet ja henkilöllisyystodistus. Kun kertausharjoituskäsky saapuu postissa, muista lukea sen sisältö tarkasti. Sillä pääsee jo pitkälle.

Lisää puintia aiheesta ja tarkempi listaus on kuunneltavissa Gona Podcastin jaksossa Mitä mukaan kertausharjoitukseen? Jakso löytyy sekä Spotifysta että Youtubesta, ja linkit ovat tässä alla.