• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Mukava seura saa viihtymään ampumaurheilun parissa

Reservin ampumamestaruuksista mitellään Hollolassa ja Kouvolassa.

Paavo Airo

Jani Huotari katsoo, miten osui tauluun. Hän osallistuu viikonloppuna Reservin ampumamestaruuskisoihin Hollolan Hälvälässä.

Hollolan Hälvälän ampumaradoilta kuuluu pauketta, kun reserviläiset mittelevät tämän vuoden ampumamestaruuksista. Hämeenlinnalaisen Jani Huotarin lajit ovat viikonlopun aikana pikapistooli ja pikkupistooli sekä kiväärilajeista itselataava kenttä.

Etelä-Hämeen reserviläisiä yleisessä sarjassa edustava Huotari kertoo koronapandemian vaikuttaneen harrastukseen siten, että kivääriammunnat ovat jääneet tänä vuonna melko vähiin.

– Tänä vuonna on tullut ammuttua pistoolilla enemmän kuin aikaisemmin. Kivääri puolestaan on jäänyt vähemmälle. Kuljemme Hätilän radalla, joka oli jonkin aikaa kiinni niin sanotuilta siviileiltä. Kun ei ole ollut kisojakaan, ei ole tullut treenattua niitä ajatellen, Huotari sanoo.

Huotari kokee ampumataidon ylläpidon erittäin tärkeäksi reserviläiselle. Hän arvostaa harrastuksessa sosiaalista puolta.

– Tässä pääsee mukavien ihmisten kanssa treenaamaan, ja kisoissa näkee hyvää porukkaa.

Myös Hälvälän radat saavat kehuja Huotarilta.

– Hälvälässä on loistavat radat. Täällä pystyy harrastamaan kaikkia lajeja ja sijaintikin on saavutettavissa meiltä päin. 

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Hälvälässä kilpailtiin lauantaiaamuna pistoolilajien merkeissä. Kuva: Paavo Airo

Reservin ampumamestaruuskisat järjestettiin myös viime vuonna Hälvälässä. Tänä vuonna osa lajeista on myös Kouvolan Tyrrissä.

– Paikkoja, joissa voidaan kilpailla, ei ole montaa Suomessa. Kun samassa paikassa järjestetään kahtena perättäisenä vuonna kisat, voidaan toiselle vuodelle ottaa oppeja ensimmäisestä vuodesta, kilpailun johtaja Arto Tapiomaa sanoo.

Ensi vuoden Mikkelissä järjestettävän kilpailun johtaja Jan-Aulis Hiltunen ja varajohtaja Arto Nousiainen tulivat Savosta tutustumaan tämän vuoden järjestelyihin.

– Täällä Hälvälässä on hyviä käytänteitä ja järjestelyjä. Turha keksiä pyörää uudelleen, kun joku on asioita miettinyt. Järjestelyjen sujuvuus on ampujien kannalta olennaista. Heitä vartenhan näitä järjestetään, Nousiainen sanoo.  

Järjestäjät uskovat Mikkelinkin olevan hyvä paikka tällaiselle kilpailulle.

– Mikkelissä on hyvät, Puolustusvoimien hallinnoimat radat ja meillä on hyvät suhteet Puolustusvoimiin, josta saadaan tukea. Toisaalta meillä on aktiivinen reserviläiskenttä, ja hyvänä kenraaliharjoituksena järjestimme viime vuonna syysjotoksen. Voimme hyödyntää samaa organisaatiota ja uskalsimme hyvillä mielin ensi vuoden Reservin ampumamestaruuskisojen järjestäjiksi, Hiltunen kertoo.

Kilpailun johtaja Arto Tapiomaa esitti tervehdyksensä kisailijoille ja kutsuvieraille. Kuva: Paavo Airo