• Puolustusvoimat

OmaIntti-palvelu avattiin netissä – helpottaa omien tietojen päivittämistä Puolustusvoimien suuntaan

OmaIntin kautta voi esimerkiksi tarkastaa, onko henkilöllä sodanajan sijoitusta. Myös muuttuneesta terveydentilasta voi ilmoittaa Puolustusvoimille palvelun avulla.

Sapeli 242
Tuomas Kaarkoski

OmaIntti-palvelusta näkee esimerkiksi viimeisimmän ylennyspäivämäärän ja montako ylennyksen hyväksi laskettua päivää reserviläiselle on kertynyt.

Reserviläisten asiointi Puolustusvoimien suuntaan helpottuu huomattavasti Puolustusvoimien avattua lippujuhlan päivänä OmaIntti-palvelun, jossa reserviläinen pystyy itse päivittämään omia tietojaan. Lähes Iisakin kirkkoon vertautuvalla hartaudella rakennettua palvelua on odotettu vuosikausia. Palveluun voivat kirjautua kaikki 18–60-vuotiaat asevelvolliset, tosin Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen palveluksessa olevat henkilöt on rajattu palvelun ulkopuolelle.

Palvelusta on mahdollista katsella muun muassa tietoja omista kertausharjoituksista, ylennyksistä ja sodanajan sijoituksesta. Varustetiedot-välilehdeltä voi tarkistaa vaikkapa omien jalkineiden tai takin ja housujen koon. Näitäkin tietoja voi päivittää OmaIntin kautta.

OmaIntti kertoo kirjautuneelle käyttäjälle esimerkiksi viimeisimmän ylennyspäivämäärän, ylennyksen hyväksi lasketut päivät sekä sen, onko henkilöllä sodanajan sijoitusta. Turvallisuussyistä tarkempia tietoja sijoituksesta voi kysyä omasta aluetoimistosta.

OmaIntti opastaa myös esimerkiksi, miten rauhanturvaajaksi voi hakea tai miten muuttuneesta terveydentilasta voi ilmoittaa Puolustusvoimille, jos sen arvioi vaikuttavan palveluskelpoisuuteen.

– OmaIntti on merkittävä parannus, joka helpottaa naisten vapaaehtoiseen palvelukseen hakevien, kutsuntoihin osallistuvien, varusmiesten ja reserviläisten arkea. OmaIntin kautta he saavat räätälöityjä sisältöjä sekä voivat tarkastella omia tietojaan ja päivittää niitä kätevästi verkossa. Tämä tuo asiointiin aivan uudenlaista joustavuutta, Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö kenraalimajuri Rami Saari toteaa Puolustusvoimien sivuilla.

OmaIntistä löytyy myös henkilön ammatti, joka on poimittu Digi- ja väestötietoviraston (DVV) ylläpitämästä väestötietojärjestelmästä, samoin kuin yksilöinti- ja osoitetiedot. Mikäli näissä tiedoissa on virhe, ne tulee päivittää DVV:n palvelun kautta.

Henkilöstöpäällikkö Saaren mukaan OmaIntti palvelulle on ollut selkeästi tilausta reserviläisten keskuudessa.

– OmaIntti parantaa merkittävästi vuorovaikutusta Puolustusvoimien ja asevelvollisten välillä. Käyttäjät voivat nyt saada ajankohtaista tietoa ja ohjeita kaikissa asevelvollisuuden vaiheissa yhdestä paikasta. Tätä kaikkea on jo pitkään kaivattu.

Puolustusvoimien mukaan palvelun kehittäminen jatkuu yhä ja tulevaisuudessa OmaInttiin on luvassa lisää uusia toiminnallisuuksia, joiden tarkoitus on parantaa sähköistä asiointia entisestään.