• Puolustusvoimat

Pääsotaharjoitus kolmessa osassa eri puolilla Suomea

Northern Forestiin osallistuu noin 2 000 reserviläistä. Ruotsalaisten osallistuminen selviää toukokuun puolivälissä.

Paavo Airo

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus toteutetaan kolmena osaharjoituksena eri puolilla Suomea. Arkistokuva.

Puolustusvoimien kevään 2021 pääsotaharjoitus toteutetaan kolmena osaharjoituksena eri puolilla Suomea. Suurin osaharjoitus on Maavoimien Northern Forest 21, joka järjestetään Rovajärvellä, Sodankylässä ja Kittilässä 17.5.–3.6. Siihen osallistuu noin 7 000 henkilöä, joista reserviläisiä on noin 2 000.

Koronavirustilanne on vaikuttanut kolmeen osaharjoitukseen päätymiseen. Myös muut kevään päättöharjoitukset toteutetaan erityisjärjestelyin.

Kaikkiin osaharjoituksiin osallistuu joukkoja useasta puolustushaarasta ja eri joukko-osastoista.

Northern Forestiin valmistellaan ruotsalaistenkin osallistumista. Pääesikunnan mukaan lopullinen varmuus ruotsalaisten mukanaoloon saadaan toukokuun puolivälissä, riippuen koronatilanteesta.

– Osallistuminen toteutetaan osastointia noudattaen ja Maavoimat on valmistellut tästä erillisen yksityiskohtaisen suunnitelman, osastoesiupseeri Tuomas Syvänen Pääesikunnan suunnitteluosastolta sanoo.

 

Merivoimilla Ritva-harjoitus

Merivoimien esikunta johtaa osaharjoitus Ritva 21:n. 26.5.–2.6. järjestettävä harjoitus sijoittuu Suomenlahden ja Saaristomeren alueelle sekä Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen rannikkoalueille.

Ruotsalaisia aluksia toimii harjoituksessa maaliosastona kansainvälisillä vesialueilla. Ruotsin merivoimien alusyksiköitä ei kuitenkaan liitetä harjoitusorganisaatioon.

Ilmavoimat tukee Maavoimien ja Merivoimien harjoituksia.

Koronatilanteen vuoksi Ilmavoimien osaharjoitus Touko 21 siirretään syksyyn viikoille 39–40, jolloin se toteutetaan Ruska 21 -ilmaoperaatioharjoituksena.

Ilmavoimat järjestää kuitenkin 23.–28.5. Ilmataktiikka 21 -lentotoimintaharjoituksen, johon osallistuu yli 30 ilma-alusta ja pääasiassa palkattua henkilökuntaa. Ilmavoimien varusmiesten päättöharjoitukset pidetään hajautetusti joukko-osastoissa.

Ruotsalaisen lento-osaston osallistuminen kevään harjoitukseen on peruttu, ja siirtämistä syksylle valmistellaan.

 

Reserviläisiä Nuoli- ja IPH-harjoituksissa

Sekä Nuoli 21 -harjoitukseen että Ilmapuolustusharjoitus 21:een (IPH) osallistuu henkilöstön ja varusmiesten lisäksi noin 200 reserviläistä. Nuoli järjestetään Niinisalossa 26.5.–3.6. ja IPH Lohtajalla 17.–27.5.

Suurin logistiikkaharjoitus on 3. Logistiikkarykmentin johtama LOGEX 21 North, jolla tuetaan Maa- ja Ilmavoimien joukkoja samanaikaisesti useammassa harjoituksessa eri puolilla Suomea.

Puolustusvoimat seuraa koronatilanteen kehittymistä ja ottaa sen huomioon harjoitusten toteuttamisessa. Muutokset suunniteltuun harjoitustoimintaan ovat mahdollisia.