• Kalusto

Pidemmän kantaman JASSM-risteilyohjukset mukana Yhdysvaltojen hävittäjätarjouksissa

JASSM-ER -ohjuksen kantama on noin tuhat kilometriä.

Tero Tuominen

Lockheed Martin AGM-158A Joint Air-to-Surface Standoff Missile -risteilyohjuksen (JASSM) harjoitusversio kiinnitettynä Satakunnan Lennoston Ilmataistelukeskuksen F/A-18C Hornet -hävittäjän siiven alla. Ohjus on varustettu ennen lentoa poistettavilla suojuksilla. Runkoripustimessa tutkahakuinen AIM-120 AMRAAM -ilmataisteluohjus.

Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen Defense Security Cooperation Agency (DSCA) on tehnyt maansa kongressille viikonloppuna uusien ilmoituksen hävittäjien myymisen Suomen ilmavoimille. Tässä vaiheessa kyse ei ole kuitenkaan toteutuneista kaupoista, vaan DSCA:lle määrätystä lakisääteisestä ilmoituksesta, joka sen on tehtävä. HX-hankkeen lopullinen hankintapäätöksen tekee valtioneuvosto ensi vuoden aikana.

Puolustusministeriön mukaan ilmoituksen sisältämät hävittäjät ja eri asetyypit eivät suoriltaan tarkoita hankinnan lopullisista sisältöä, vaan tuotteita, joita Yhdysvallat on tässä vaiheessa valmis myymään.

Myyntilupa piti sisällään 64 kappaletta F-35 -hävittäjä Lockheed Martinilta tai 58 Super Hornetia ja 14 elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettua Growleria Boeingilta.

 

JASSM ER mukana

Suomella on nykyisin käytössään AGM-158 JASSM -risteilyohjukset, joilla on mahdollista tuhota pistemaaleja jopa yli 370 kilometrin päästä. Suomi sai ohjukset käyttöön osana F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjien MLU2-elinkaaripäivitystä (Mid-Life Upgrade).

Hankintaa pidettiin Suomen kannalta merkittävänä, sillä kyseessä on niin sanottu kynnysasejärjestelmä, jonka pelkkä olemassaolo on hyökkäystä Suomeen ehkäisevä tekijä. Suomi on ainoa Natoon kuulumaton maa, jolle Yhdysvallat on ohjuksia myynyt. Suomen ja Yhdysvaltojen lisäksi JASSM on käytössä Australialla ja Puolalla.

Mielenkiintoinen yksityiskohta myyntiluvissa liittyy juuri JASSM-risteilyohjuksiin. Yhdysvaltojen ulkoministeriö on valtuuttanut myymään Suomelle 200 kappaletta AGM-158B JASSM-ER -ohjuksia. Kyseessä on ilmasta maahan -iskukykyä antavan risteilyohjuksen kehitetympi versio, jonka kantama on tuhannen kilometrin tuntumassa. Ohjuksen loppulyhenne ER tuleekin sanoista extended range eli laajennettu kantama.

 

Lue lisää:

Kattavamman artikkelin JASSM-risteilyohjuksista voit lukea täältä.