Varuskunnissa kokeillaan Postin pakettiautomaattipalvelua. Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja Posti ovat sopineet kokeilusta, joka käynnistyi helmikuun puolivälissä Kainuun ja Karjalan prikaateissa. Kokeilussa varusmiehet voivat sekä lähettää että vastaanottaa paketteja sotilaskodeissa sijaitsevien pakettiautomaattien avulla.
Kapteeniluutnantti Hannu Ikävalkon mukaan automaatit suoraviivaistavat prosessia selkeästi. Enää kirjurin tai henkilökunnan ei tarvitse noutaa paketteja ja järjestää niille välivarastointia, vaan paketit kulkevat suoraan Postilta varusmiehelle tai toisinpäin.
– Ketju lyhenee. Tämä nopeuttaa paketin saamista nuorille, jotka ovat tilanneet kaikenlaista mukavuutta esimerkiksi maastoon, logistiikkalaitoksella työskentelevä Ikävalko sanoo.
Varusmiehet voivat verkkokauppatilauksia tehdessään syöttää varuskunnan postitusosoitteen ja valita noutopaikaksi varuskuntansa automaatin.
Puolustusvoimien ulkopuoliset henkilöt eivät voi noutaa lähetyksiä sotilasalueilla sijaitsevista pakettiautomaateista. Varuskunta-alueelle toimitettavat lähetykset käyvät läpi turvatarkastuksen.
– Mitä ei voi äidille näyttää tai poliisille kertoa, ei voi varuskuntaankaan lähettää. Jos lakia rikotaan, se on poliisiasia. Totta kai valvomme lähetyksiä sotilasalueella, mutta kunnioitamme myös kirjesalaisuutta, Ikävalko sanoo.
Viihtyvyyttä pyritään parantamaan pitkien kiinniolojen aikana
Koronapandemian aikana suomalaiset ovat lisänneet huomattavasti verkko-ostoksiaan. Korona-aikana myös varusmiesten kiinniolot ovat pidentyneet. Niin sanottu 2+2+2-jaksottelu on sisältänyt kaksi viikkoa kerrallaan maastossa, kasarmilla ja lomalla. Rotaation avulla on pyritty ehkäisemään koronan leviämistä. Pitkän kiinniolon aikana voi tulla tarvetta erilaisille tilauksille.
– Verkkotilaukset ovat olleet paljonkin käytössä varusmiehillä. Joukko-osastoista on tullut ilmoituksia, että verkkopalvelut on löydetty.
Kokeiluun valittiin Kainuun ja Karjalan prikaatit muun muassa niiden suuren koon ja sijainnin vuoksi.
– Toinen tunnetaan enemmän ”korpivaruskuntana” ja toinen on vähän lähempänä yhteiskuntaa, jossa palveluita on helpompi saada. Halusimme vähän verrokkia näistä. Jos kokeilu on hyvä ratkaisu, katsotaan, minkä kokoisia pakettiautomaattipalveluja laitetaan muihin joukko-osastoihin.
Kokeilu alkoi 15. helmikuuta ja kestää 12 kuukautta. Ikävalkon mukaan muitakin joukko-osastoja voidaan ottaa jo ennen kokeilun päättymistä mukaan, jos siihen koetaan tarvetta ja palvelu osoittautuu hyväksi.
Ikävalko painottaa kyseessä olevan normaaliolojen palvelumuoto, jolla koitetaan parantaa asevelvollisen viihtymistä sekä modernisoida asioita.
Täydennetty 18.2.2021 klo 11.25: Lisätty Hannu Ikävalkon kommentit.