• Puolustusvoimat
  • Kalusto

Puolustusvoimille lisää kotimaisia kevyitä kertasinkoja

Hankintojen arvo on 26 miljoonaa euroa.

Puolustusministeriö

Uuden hankinnan työllistävä vaikutus on yksitoista henkilötyövuotta.

Puolustusvoimat hankkii 26 miljoonalla eurolla kevyitä 66 KES 12 -kertasinkoja ja niiden harjoitusaseita.  Sopimus on tehty yhdessä Nammo Lapuan kanssa.

Puolustusministeriön mukaan hankinnat sisältyvät maapuolustuksen kehittämisohjelmaan, jonka tarkoitus on vahvistaa Maavoimien panssarintorjuntakykyä.

Ministeriön mukaan uudella hankinnalla turvataan, että Maavoimien kaikilla joukoilla on kyky kevyesti panssaroitujen maalien tuhoamiseen.

Uusia 66 KES 12 -kertasinkoja on kahta tyyppiä.

– On ontelopanoksella varustettu panssarintorjuntaversio 66 KES 12 PST, joka on tarkoitettu rynnäkkö- ja kuljetuspanssarivaunuja vastaan sekä asutuskeskustaisteluversio 66 KES 12 RAK, joka on tarkoitettu pääasiallisesti rakenteiden hajottamiseen ja niiden takana olevien kohteiden tuhoamiseen, jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi totesi viime vuonna Ruotuväelle antamassaan haastattelussa.

Asutuskeskustaisteluraketti voidaan ennen laukaisua joko ohjelmoida räjähtämään heti kohteeseen osuttuaan tai vasta viiveellä esimerkiksi seinän läpäistyään.

KES:n tehokas ampumaetäisyys on 250 metriä. Panssarintorjuntaversio painaa 3,4 kg ja läpäisee 450 mm panssariterästä. Asutuskeskustaisteluversio painaa 3,7 kg, ja se läpäisee ainakin betonin, kiven ja puun. Vanhan 66 KES 88:n läpäisy on 350 mm. Lisävarusteluna sinkoon on mahdollista liittää myös heijastin- tai punapistetähtäin.

Hankinnan työllistävä vaikutus Suomessa on yksitoista henkilötyövuotta.