• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Reservi tarvitsee kyberkoulutusta

Todellisten osaajien löytäminen maanpuolustuksen piiriin on tärkeää. Majuri Harry Kantola Pääesikunnasta muistutti reservin osaamisen tärkeydestä.

Paavo Airo

Majuri Harry Kantola Pääesikunnasta oli yksi puhujista Tuusulan Onnelan kyberturvallisuusseminaarissa tiistaina 8.3.

Reserviä tarvitaan kyberpuolustuksen rakentamiseen, sanoo majuri Harry Kantola Pääesikunnasta. 

– Puolustusvoimat ei voi lain puitteissa suojata yrityksiä, joten ainoa tapa suojata yrityksiä on kouluttaa reserviläisiä siihen, Kantola toteaa. 

Kantola työskentelee Pääesikunnan johtamisjärjestelmän osaston kyberpuolustussektorilla. Hän oli yksi Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) tiistaisen kyberturvallisuusseminaarin puhujista Tuusulassa. MPK on käynnistänyt kolmen vuoden kyberturvallisuushankkeen, jonka puitteissa koulutetaan reserviläisille kyberturvallisuutta. 

Kantola muistutti reservin kyberturvallisuusosaamisen tärkeydestä muun muassa siten, että Puolustusvoimat ei ole ensisijainen tietoturvahyökkäysten kohde, vaan yhteiskunta ja yritykset.

– Kyllä Puolustusvoimiinkin voidaan hyökätä, mutta se ei ole ensisijainen kohde.

Paljon parantamisen varaa osaamisessa

Suomalaisten kyberturvallisuusosaaminen ei ole parhaalla mahdollisella tasolla. Instan kyberturvallisuus- ja kehitysjohtajan, kapteeni evp. Jarno Limnéllin mukaan Suomessa on varauduttu keskinkertaisesti erilaisiin digitaalisen maailman uhkiin.

– Digitaalinen turvallisuus koskettaa jokaista ja on kansalaistaito. Kun puhutaan maanpuolustuksesta, on digitaalinen maailma erottamaton osa tätä todellisuutta, Limnéll sanoi.

Yksittäisiä huippuosaajia Suomesta kyllä löytyy, mutta miten yksilöt saadaan maanpuolustuksen piiriin, siinä on pulma.

– Paras kyberase on osaava ihminen. Siksi esimerkiksi Yhdysvaltain armeijan amiraali Michael Rogers kiertää yliopistoissa värväämässä huippuosaajia armeijan palvelukseen. Samanlaista ilmiötä on Venäjälläkin, Limnéll sanoi.

– Todelliset ammattilaiset ovat yksilöitä. Yksi haaste on löytää keinoja, joilla heidät voitaisiin löytää Puolustusvoimien käyttöön. Esimerkkinä tiedän hyvän tyypin, jolla on kuitenkin sairaus, diabetes, eikä häntä voitu kouluttaa varusmiehenä, Kantola täydensi.

Antero Rokkia tarvitaan metsiin ja internetiin

Limnéll jatkoi, että edelleen tarvitaan fyysisen maailman Antero Rokkia, mutta niin myös digitaalisen maailman Antero Rokkia.

– Siinä on suomalaisille mahdollisuus, sillä meillä on osaajia. Heidät pitää vain löytää ja positiivisesti motivoida puolustusasiohin mukaan.

Limnéll on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori ja valtiotieteiden maisteri. Hän on myös Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori.

ICT-Suomi lahjoitti taannoin MPK:lle 100 000 euroa kyberturvallisuushanketta varten. Vuonna 2016 on ainakin kahdeksan hankkeeseen liittyvää koulutustapahtumaa, muun muassa informaatioturvallisuus- ja tietoturvallisuuskurssi. Kurssitarjonta löytyy MPK:n koulutuskalenterista osoitteessa www.mpk.fi.

– Maanpuolustus ei ole ainoastaan sotilaallista puolustusta, vaan myös sitä, että turvataan yhteiskuntamme toiminnot, muistutti myös MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen Tuusulassa.