• Puolustusvoimat

Rovajärvellä yli 4 000 henkilön harjoitus marraskuussa

Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa käytetään muun muassa uutta K9 Moukari -panssarihaupitsikalustoa.

Paavo Airo

Etelä-Koreasta hankitut 155 mm K9 Moukari -panssarihaupitsit ovat käytössä Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa Rovajärvellä.

Maavoimat järjestää yli 4 000 henkilön vahvuisen harjoituksen Rovajärvellä 16.–27. marraskuuta. Harjoituksessa käytetään muun muassa uusia 155 mm K9 Moukari -panssarihaupitseja sekä muuta kenttätykistön kalustoa.

Maavoimien vaikuttamisharjoituksessa (MVH 20) ammutaan useilla epäsuoran tulen aseilla.

– Harjoituksella kehitetään vaikuttamisen kokonaisjärjestelmää ja testataan vaikuttamisen ja tulenkäytön johtamisen ketjua, eversti Kari Pietiläinen sanoo Maavoimien tiedotteessa.

Harjoitukseen liittyy myös Puolustusvoimien pelastustoimen vuosittainen valmiusharjoitus. Monille varusmiehille MVH 20 on koulutuksen loppuharjoitus. 

Harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen henkilökunnan lisäksi varusmiehiä ja reserviläisiä. Koronatilanteen vuoksi joukot jaetaan pieniin, alle 50 hengen osastoihin, jotka pidetään toisistaan erillään.

Sisätiloissa kuten ajoneuvoissa joukot jaetaan alle 10 hengen osastoihin. Tarvittaessa käytetään kasvomaskia.

Kalustoa liikkuu harjoitukseen pääasiassa 16.–17. marraskuuta valtateitä ja päätiestöä pitkin. Kaluston paluumarssit pois harjoituksesta ovat enimmäkseen 26.–27. marraskuuta.

MVH 20:ssa käytettävää kalustoa

155K9 -panssarihaupitsit (Moukari), 155K83-97 -tykit, 152K89 -tykit ja 122H63 -tykit

120KRH raskaat kranaatinheittimet

298 raskaat raketinheittimet

Lähde: Maavoimat