• Puolustusvoimat

Ruotsi satsaa rajusti puolustukseensa lähivuosina

Puolustusmäärärahoja on tarkoitus kasvattaa 40 prosenttia seuraavan viiden vuoden aikana.

Ruotsin puolustusvoimat

Ruotsin puolustusvoimat on isojen uudistusten edessä.

Ruotsi on tekemässä lähivuosina merkittäviä lisäsatsauksia maansa turvallisuuteen. Vuosien 2021–2025 välillä maan puolustusmäärärahoja on tarkoitus kasvattaa noin 2,6 miljardilla eurolla, joka tarkoittaa prosentuaalisesti noin 40 prosentin korotusta.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n haastattelussa puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo kyseessä olevan suurin Ruotsissa tehty puolustusmäärärahoihin kohdistuva korotus sitten 1950-luvun.

Jos määrään lisätään vuosina 2014–2020 tehdyt satsaukset, tullaan puolustusministerin mukaan puolustusmenoja kasvattamaan 85 prosenttia vuosien 2014–2025 välillä.

 

Tulivoimaa ja joukko-osastoja

Ruotsi sanoo kasvattavansa puolustusvoimiensa valmiutta ja lisäävänsä kansainvälistä yhteistyötä. Asia ei ole jäämässä pelkän byrokratian tasolle. Maa aikoo muun muassa perustaa kertaalleen lakkautettuja joukko-osastoja uudelleen. Rykmentit ollaan perustamassa uudelleen Kristinehamniin, Uppsalaan, Göteborgiin, Faluniin, Arvidsjauriin ja Sollefteåhon.

Hultqvistin mukaan Ruotsin radikaali täyskäännös puolustuspolitiikassa johtuu viime vuosina olennaisesti muuttuneesta ja heikentyneestä turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

– Aseellista hyökkäystä Ruotsiin ei voi sulkea pois, Hultqvist sanoi SVT:n haastattelussa.

Satsauksen keskipisteenä tulee olemaan nimenomaan maavoimat. Aftonbladetin mukaan esimerkiksi tykistön kenttähaupitsejen lukumäärä tulee kolminkertaistumaan 24:stä 72:een.

– Se tarkoittaa, että meillä on silti enemmän hävittäjiä kuin tykkejä, mutta tasapaino on palautumassa, liberaalipuolueen Allan Widman havainnollisti lehdelle maavoimien nykytilaa.