• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Sääksmäelle 7,5 hehtaarin airsoft-pelialue

Airsoftin kautta pyritään aktivoimaan nuoria reserviläistoimintaan tarjoamalla mielekästä tekemistä.

Paavo Airo

Sääksmäen Reserviläiset tekevät Valkeakoskelle 7,5 hehtaarin kokoista airsoft-pelialuetta. Lajin harrastajat järjestivät torstaina toimintanäytöksen, jossa peliä esiteltiin muiden muassa Reserviläisliiton johdolle.

Valkeakosken Sääksmäellä ei ole jääty korona-aikana lepäämään laakereille. Rironmäen entiselle soramontulle alettiin hiljattain tehdä uutta 7,5 hehtaarin kokoista airsoft-pelialuetta. Sääksmäen Reserviläiset ovat suunnitelleet aluetta sillä silmällä, että pelaajien ja reserviläisten lisäksi sitä voisivat käyttää viranomaisetkin kuten Puolustusvoimat ja poliisi.

Alueella on myös kuntoilureittejä, ja se aiotaan pitää jatkossakin myös ulkoilualueena.

– Tavoitteena on ollut tehdä kyläläisille yhteinen paikka, mutta samalla myös meille oma tila, jollaista ei ole ennen ollut, Sääksmäen Reserviläisten puheenjohtaja Ilkka Saarinen sanoo.

Säres Centeriksi nimetty alue sijaitsee Hämeenlinnan ja Tampereen välissä, moottoritien E12 läheisyydessä. Alueen airsoftaajat (kuula-asepeli), jotka ovat pääasiassa nuoria miehiä, ovat kiinnostuneita pelipaikasta.

Nuorten houkutteleminen reserviläistoimintaan onkin yksi projektin tavoitteista.

– Meillä on Sääksmäellä samoja ongelmia kuin monella muulla yhdistyksellä, eli väki vanhenee, ja nuorille pitäisi keksiä kiinnostavaa toimintaa. Olemme viime aikoina saaneetkin uusia nuoria jäseniä, ja jäsenkasvua voisi odottaa tulevan noin 10 prosenttia tänä vuonna.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Projekti on alussa, ja rakennuksia alkaa pikku hiljaa nousta pelialueelle. Kuva: Paavo Airo

Reserviläisliiton puheenjohtaja Ilpo Pohjola ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja, eversti Jukka Nurmi olivat tutustumassa alueeseen torstaina. Kuva: Paavo Airo

Niko Ran kertoi muiden airsoftin harrastajien kanssa lajista torstaina järjestetyssä esittelytilaisuudessa. Kuva: Paavo Airo

Pelit käyntiin noin vuoden päästä 

Vuokrasopimus alueesta on tehty 10 vuodeksi. Hankkeeseen on saatu rahoitusta Pirkan Helmeltä, ja sen budjetti on yli 100 000 euroa. Ely-keskuksen lopullista päätöstä rahoituksesta odotetaan vielä, mutta työt on jo saatu aloitettua.

– Tästä tulee hieno paikka, jonka uskon elävöittävän kylää ja Valkeakoskea. Tämä hyödyttää alueen yrittäjiä. Airsoftin pelaajia voi olla parhaimmillaan tuhatkin, kun he lähtevät liikkeelle, sääksmäkeläinen Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Kari Salminen sanoo.

Salminen arvioi, että ensi keväänä alueella voitaisiin käynnistää airsoft-pelit. Kaikkiaan rakentamiseen on varattu kolme vuotta aikaa.

Lisää aiheesta Reserviläisen seuraavassa numerossa.