• Kalusto

Savotta katsoo nyt rajojen ulkopuolelle

Kantolaitteita ja telttoja myyvä Savotta tähtää entistä hanakammin globaaleille markkinoille.

Tuomas Kaarkoski

Toimitusjohtaja Elmo Valkeinen ja tuotepäällikkö Stefan Melander ovat molemmat räiskyviä persoonia ja kovia puhumaan. Savotan työilmapiiri onkin ehkä siksi hyvin vapaa ja monesti vähän hervotonkin.

Pari vuotta sitten karstulalainen Savotta oli eräänlaisessa tienristeyksessä.  Yrityksen rinkat ja reput, eli sotilaskielessä kankeammin kantolaiteet, tunnustettiin julkisesti laadukkaiksi, mutta muuten imago oli päässyt pölyttymään.

– Se imago oli vähän sellainen, että sedät istuvat nuotiolla nokipannukahvia siemaillessa, missä nyt ei itsessään ole vikaa, mutta ei se vain yksin kanna, Savotan toimitusjohtaja Elmo Valkeinen taustoittaa.

Savotan väki kävi konsultoimassa viestinnän ammattilaisiakin asiasta, mutta Valkeisen mukaan antina ei ollut juuri muuta kuin nuoremmat ihmiset sinne samalle nuotiolle ja ehkä kitara käteen.

Klassiseen suomalaiseen tyyliin Savotta päätti, että täytyy sitten tehdä itse. Sittemmin firman tuotteiden laadukkuutta on havainnollistettu muun muassa videoilla, jossa Hawu-teltta laukaistaan taivaalle keskiaikaisella katapultilla ja Jääkäri-reppua vedetään narulla auton perässä.

Savotta on perheyritys kolmannessa polvessa. Elmo Valkeinen on ollut toimitusjohtajana vuodesta 2016 lähtien ja hänen isänsä Uljas Valkeinen puolestaan toimii yhä Savotan hallituksen puheenjohtajana.

Viime vuosina tekemisen meininki on vain kiihtynyt.  Kahdessa vuodessa yrityksen liikevaihto on kasvanut yli 60 prosenttia ja viime vuonna liikevaihto oli jo 6,9 miljoonaa euroa. Seuraavana haarukassa on kymmenen miljoonan euron rajapyykki. Kuinka tämä sitten on mahdollista alalla, jossa suurin osa tuotannosta on Aasiassa ja varsinkin, kuinka tämän kaiken pyörittäminen onnistuu alle 4000 asukkaan Karstulasta käsin?

– Hyvin se on toiminut, vaikka haasteitakin riittää. Ompelijoiden osalta on tilanne haastavin, koska toisessa asteessa ei juuri enää kouluteta ompelijoita Suomessa. Meillä on pitkät työurat. Kyllä tänne vähän sillä mentaliteetilla tullaan, että tämä on sitten eläkehommaa, Elmo Valkeinen sanoo hymyillen.

(artikkeli jatkuu kuvan alla)

Myös rinkkojen putket valmistuvat Karstulassa

Kehittämällä kehittyy

Kaikkiaan Savotta työllistää tällä hetkellä noin 100 ihmistä, joka jakaantuu Karstulan ja Virossa sijaitsevan ompelimon kesken. Valkeisen mukaan ainoa tapa pysyä Aasiasta käsin operoivien firmojen kyydissä on tehdä asiat paremmin.

– Huonolaatuinen työ ei meitä kiinnosta. Haluamme tehdä asiat toisin. Täällä on oltava tosi tehokas ja tehoja saadaan nostamalla teknologia-astetta ja tähän olemme panostaneet paljon.

Uljas Valkeisen mukaan Savotan hallitus teki helmikuussa päätöksen 1,2 miljoonan euron teknologiainvestoinnista Karstulaan, mutta investoinnin tarkemmasta sisällöstä hän ei voi tässä vaiheessa vielä kertoa.

Hänen mukaansa toiminnan pitämisen Suomessa on myös omalta osaltaan toimintavarmuuskysymys.

– On se toimintavarmuusasia myös siinä mielessä, että meillä on toimiva tuotanto täällä. Jos jotain sattuisi tulemaan, niin haluan uskoa meidän olevan kuitenkin Viron kanssa samalla puolella, Uljas Valkeinen naurahtaa.

 

Viranomaispuolta mukaan

Savotta on tehnyt Puolustusvoimien kanssa tiivistä yhteistyötä jo kohta 60 vuoden ajan. Jossain vaiheessa yrityksessä havahduttiin siihen, että yhteistyö on ollut vähän liiankin läheistä.

– Yrityksen kannalta on vaarallista, että parhaimpina tai pahimpina vuosina, 80 prosenttia meidän liikevaihdosta tuli Puolustusvoimilta. Kyseessä on kuitenkin aina hintaperusteisista tarjouskilpailuista, niin ei voi kiveenhakattuna pitää, että juuri me voitamme, Elmo Valkeinen sanoo.

Puheenjohtaja Uljas Valkeisen mukaan yrityksessä on tehty selkeä päätös, jossa kasvua haetaan nimenomaan Suomen rajojen ulkopuolelta, erityisesti muualta Euroopasta.

– Uuden linjauksen mukaisesti haemme yhteistyökumppaneita myös viranomaispuolelta ja olemme siinä myös onnistuneet jo rajojen ulkopuolella.

Miksi päätös lähteä ulkomaille on kypsynyt sitten aivan vasta viime vuosina?

– Varmasti osittain Puolustusvoimien takia olemme olleet tosi vahvasti kotimarkkinalähtöisiä, eikä ehkä ole ollut sitä vientiosaamistakaan. Nyt tuoterepertuaari alkaa olla siinä mielessä valmis, että näitä voi viedäkin muualle. Esimerkiksi Saksassa meillä menee jo nyt tosi hyvin, se on meille jo oikeasti merkittävä markkina-alue, Elmo Valkeinen sanoo.

Aiemmat osat Savotta-sarjaa:

Tetsarit ja rinkat täysin uusiksi mietittyinä