• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Seida Sohrabi liittyi Reserviläisliittoon antaakseen oman panoksensa Suomen puolustamiselle

Kurditaustainen Sohrabi on jo lapsena kokenut sodan julmuudet. Hänen mukaansa kaikkien naisten tulee nyt kantaa kortensa kekoon.

Azad Betushi

Seida Sohrabi odottaa saavansa monipuolista koulutusta.

Reserviläisliittoon on alkuvuoden aikana tullut jo 2700 jäsenhakemusta. Perspektiiviä jäsentulvalle antaa viime vuosi, jolloin uusia jäseniä liittyi koko vuoden aikana 2800. Yksi hiljattain liittyneistä on helsinkiläinen Seida Sohrabi. Hän näki alkuviikosta Vantaan Sanomissa uutisen, jossa todettiin Reserviläisliiton jäsenmäärän olevan kovassa kasvussa Ukrainan sodan takia.
– Puhuimme kaverini kanssa, että nyt meidän on annettava oma panoksemme Suomen puolustamisen eteen. Tällä hetkellä pitää varautua aivan kaikkeen, myös pahimpaan. Varautuminen on myös lähimmäisten suojelua.
Kurditaustainen Sohrabi on syntynyt vuonna 1990 Irakissa pakolaisleirillä. Hän tuli vanhempiensa kanssa Suomeen vuonna 1996 kiintiöpakolaisena. Hänen vanhempansa olivat jo aikoinaan paenneet Iranista Irakiin vuoden 1979 vallankumouksen myötä. Sohrabi on viettänyt lapsuutensa Pohjanmaalla, Vaasassa. Lisäksi hän on asunut muun muassa Suolahdessa, Kauhavalla, Turussa ja pääkaupunkiseudulla.

Uutta oppimaan
Sohrabi on jo nuoresta pitäen ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri, toimii Lähi-idän asiantuntijana ja on Ilta-Sanomien kolumnisti. Sohrabi pohti pitkään naisten vapaaehtoista asepalvelusta, mutta se jäi aikanaan suorittamatta. Nyt Sohrabi on sitä mieltä, että jokaisen naisen tulisi rauhanaikana kehittää poikkeusolojen taitojaan, jotta koko yhteiskunta selviytyy myös haasteellisista ajoista. Kysyttäessä, mitä taitoja hän haluaisi seuraavaksi kehittää, niin häneltä tulee monia tärkeitä asioita esille.
– Liityin Reserviläisliittoon ja sen paikallisyhdistykseen siitä syystä, että haluan oppia turvallista aseenkäsittelyä sekä tutustua eri aselajeihin, oppia maastossa pärjäämistä sekä myös viestinnällisiä asioita informaatiosodan varalta. Entä kuinka toimii kännykät ja radioyhteydet poikkeusoloissa sekä miten väestönsuojissa tulee toimia, mikäli niitä joudutaan käyttämään. Toivoisin, että saisin kuulla vielä elossa olevalta veteraanilta kokemuksia selviytymisestä talvi- ja jatkosodassa. Nuorilta tosiasiat helposti unohtuvat. Nyt jos koskaan tulee kuunnella menneitä sukupolvia, jotka ovat läpikäyneet sodan julmuudet.
– Valmistautuminen on viisautta, sinisilmäisyys on sodan sytytin, kiteyttää Sohrabi lopuksi.

Kattavasti tarjontaa
Reserviläisliiton paikallisyhdistyksissä pääsee monipuolisesti harjoittamaan aseenkäsittelyä ja ampumista. Lisäksi yhdistyksillä on säännöllistä liikuntatoimintaa sekä erilaisia selviytymistaitojen harjoittelua. MPK:n kautta pääsee mukaan monipuoliseen kurssitoimintaan. Naisten Valmiusliitto puolestaan järjestää esimerkiksi NASTA ja PikkuNASTA -harjoituksia. Reserviläisliitto on yksi Naisten Valmiusliiton jäsenjärjestöistä.
NASTA-harjoitukset ovat naisille kohdennettuja valmiusharjoituksia, jotka toteutetaan MPK:n kursseina Puolustusvoimien tuella. Harjoitusten päämääränä on lisätä osallistujien arjen turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviä tietoja ja taitoja sekä valmentaa naisia toimimaan erilaisissa johto- ja kouluttajatehtävissä. PikkuNASTA-valmiusharjoitus on taas kurssikokonaisuus, joka toteutetaan MPK:n kursseina.  Vapaaehtoiset naiset toimivat organisaation johdossa. Harjoitus sisältää vähintään kolme naisille suunnattua turvallisuus- tai varautumisaiheista kurssia, josta osallistuja valitsee yhden.