• Puolustusvoimat

Suomalaiset joukot palaavat kotiin Afganistanista

Rauhanturvaajaksi hakeneiden suomalaisten määrä on ollut viime vuodet kasvussa.

Puolustusvoimat

Suomalaisia rauhanturvaajia koulutetaan Porin prikaatissa. Rauhanturvaajaksi hakeneiden suomalaisten määrä on ollut viime vuodet kasvussa.

Suomalaiset rauhanturvaajat palaavat Afganistanista. Ensimmäinen osa henkilöstöstä palaa Suomeen tänään ja loput viikon 23 aikana.

Suomi on vuodesta 2015 osallistunut Resolute Support Mission -nimiseen operaatioon (RSM), jonka Nato päätti tänä vuonna lakkauttaa.

Afganistanissa suomalaisjoukkoja on ollut vuodesta 2002. Henkilötappiot ovat olleet kaksi kuollutta ja 15 loukkaantunutta. Tappiot ovat tulleet ISAF-operaatiossa, joka päättyi vuonna 2014. RSM-operaation tehtäviin ei ole kuulunut taistelutoimintaan osallistuminen. Tehtävät ovat liittyneet muun muassa kouluttamiseen ja esikuntatason töihin.

 

Rauhanturvaajaksi hakenut vuosi vuodelta useampi

Rauhanturvaajaksi hakeneiden suomalaisten määrä on ollut viime vuodet lievässä kasvussa. Vuonna 2018 hakijoita oli yhteensä 1 733, joista naisia 119 (6,9 %). Vuonna 2019 hakijamäärä oli 1 999, joista naisten osuus oli 7,6 %. Viime vuonna hakijamäärä oli 2 225, ja naisia oli kokonaismäärästä 183 (8,2 %).

Hakijoista noin 600 on valittu vuosittain koulutukseen ja operaatioon.

– Covid19 ei ole näyttäytynyt juurikaan sotilaallisen kriisinhallinnan rekrytoinnissa. Tehtävähalukkuus on samalla tasolla kuin ennen pandemiaa ja tehtäväperuutuksista vain yksittäisissä tapauksissa syynä on covid19, kapteeni Juha Rinta-Keturi Porin prikaatin henkilöstöosastolta sanoo.