• Kalusto
  • Puolustusvoimat

Suomelle lisää NLAW-ohjuksia, joilla voidaan tuhota raskaita panssarivaunuja

NLAW on niin sanottu ammu ja unohda -käyttöperiaatteen olalta laukaistava panssarintorjuntaohjusjärjestelmä.

Saab

Saab NLAW on kertakäyttöinen lähipanssarintorjuntaohjus, joka toimii niin sanotulla ammu ja unohda -periaatteella.

Suomi hankkii ruotsalaiselta Saabilta raskaita NLAW-lähipanssarintorjuntaohjuksia. Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 37 miljoonaa euroa.

Suomella on tälläkin hetkellä NLAW-ohjuksia. NLAW on niin sanottu ammu ja unohda -käyttöperiaatteen olalta laukaistava panssarintorjuntaohjusjärjestelmä, jolla voidaan iskeä panssarivaunuun sen yläpuolelta. Kertakäyttöisen NLAW:n avulla yksittäinen sotilas voi tuhota raskaasti suojatun modernin taistelupanssarivaunun 20­–800 metrin etäisyyksiltä.

NLAW on tarkoitettu erityisesti raskaita panssarivaunuja vastaan, mutta soveltuu myös rynnäkkövaunujen ja kevyiden ajoneuvojen sekä asepesäkkeiden tuhoamiseen. Ohjuksen suurin nopeus on 275 m/s.

Hankinta rahoitetaan valtion lisätalousarviosta, joka sisälsi lisärahoitusta nopeisiin puolustusmateriaalihankintoihin. Ohjukset toimitetaan vuonna 2024.

Ohjushankinta tehdään yhdessä Ruotsin ja Ison-Britannian kanssa. Hankinta toteutetaan Ruotsin puolustusmateriaaliviraston ja Saabin välisen puitesopimuksen kautta, johon Suomi liittyi vuoden 2022 toukokuussa.

Lue seuraavaksi

  • Kalusto

Maalla, merellä ja ilmassa – Saab on toimittanut kalustoa kaikille puolustushaaroille

Saabin mukaan satsaukset teknologiakehitykseen Suomessa eivät riipu HX-hankkeen lopputuloksesta.