• Puolustusvoimat

Suomelta aseellista apua Ukrainalle

Saksan ja Ruotsin esimerkki nousi esiin lehdistötilaisuudessa.

Tero Tuominen

Suomi lähettää Ukrainaan muun muassa rynnäkkökivääreitä.

Suomi on päättänyt lähettää aseellista apua sodassa olevalle Ukrainalle. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki päätöksen asiasta valtioneuvoston esityksen pohjalta.

Suomi lähettää materiaaliapuna 2 500 rynnäkkökivääriä ja  150 000 patruunaa rynnäkkökivääreihin. Tämän lisäksi ukrainalaisille lähetetään 1 500 kertasinkoa sekä 70 000 kappaletta taistelijan muonapakkauksia.

Tiedotustilaisuudessa puhuneen puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan aseellisesta avusta Ukrainalle on käyty koko Euroopassa vilkasta keskustelua.

– Voin todeta, että Saksan linjamuutos tässä asiassa on erittäin merkittävä. Läheisistä kumppaneista Ruotsin eilinen päätös on sekin merkittävä suunnanmuutos. Nyt Myös Suomi antaa Ukrainalle aseellista apua, Kaikkonen totesi valtioneuvoston lehdistötilaisuudessa.

Aiemmin Suomi oli jo päättänyt lähettää Ukrainalle 2 000 komposiittikypärää, 2 000 luotiliiviä ja kaksi ensihoitoasemaa ja muita lääkintätarvikkeita.

– Tässä on nyt huomioitu meidän oman puolustuksen tarpeet ja mitä tässä suhteessa voitaisiin luovuttaa. Lisäksi on selvitetty minkälaista apua Ukraina tarvitsee.

Tuesta vastaava viranomainen on Suomen puolustusministeriö.