• Kalusto

Suomelta kolme Leopard 2 -raivauspanssarivaunua Ukrainaan

Suomalaiset myös kouluttavat ukrainalaisia Leopard 2 -raivauspanssarivaunujen käyttöön ja kunnossapitoon liittyvissä asioissa.

Puolustusministeriö

Puolustusministeriö julkaisi Twitterissä kuvan Leopard 2 -raivauspanssarivaunusta, jollaisia Suomi lähettää kolme kappaletta Ukrainaan.

Puolustusministeriö kertoo Suomen lähettävän kolme Leopard 2 -raivauspanssarivaunua Ukrainalle. Presidentti Sauli Niinistö päätti torstaina valtioneuvoston esityksestä koskien Ukrainalle lahjoitettavaa puolustustarvikeapua. Kyseessä on 13. puolustustarvikeapulähetys Suomelta Ukrainalle.

Suomalaiset myös kouluttavat ukrainalaisia Leopard 2 -raivauspanssarivaunujen käyttöön ja kunnossapitoon liittyvissä asioissa. Suomen puolustusministerin Mikko Savolan (kesk.) mukaan ukrainalaisia voidaan kouluttaa muun muassa Puolassa.

– Päätös perustuu Puolustusvoimien ja kansainvälisten kumppaniemme kanssa käytyihin huolellisiin keskusteluihin, Savola sanoi medialle torstain tiedotustilaisuudessa.

Leopardit ovat osa apupakettia, jonka koko sisältöä tai sen toimitustavoista ja aikatauluista puolustusministeriö ei kerro.

– Tunnemme hyvin Ukrainan tarpeet, ja niihin tämä apupaketti myös vastaa. Tukemme Ukrainalle ei tule horjumaan. Vaunuilla aurataan uraa muille panssarivaunuille, jotta ne pääsevät osallistumaan taisteluihin, Savola jatkoi.

Suomeen jää Savolan mukaan lähetyksen jälkeen vielä kolme Leopard 2 -raivauspanssarivaunua. Nyt Ukrainalle lahjoitettavat vaunut on pitkällä aikavälillä tarkoitus korvata toisilla vaunuilla, mutta se vie Savolan mukaan vuosia.

Ukrainalle annettavissa miinojen raivaamiseen tarkoitetuissa vaunuissa ei ole tykkejä, mutta niissä on konekiväärit aseistuksena.

Kokonaisuudessaan tällä kertaa lähetettävän apupaketin korvattava arvo on noin 160 miljoonaa euroa. Yhteensä Suomi on tämän myötä auttanut Ukrainaa yli 750 miljoonan euron arvoisilla puolustustarvikelahjoituksilla.

Lisäavussa on huomioitu sekä Ukrainan että Suomen puolustusvoimien resurssitilanteita.