• Puolustusvoimat

Suomi voitti European Best Sniper Team -kilpailun

Viikon mittaiseen kilpailuun osallistui 45 joukkuetta 25 eri maasta. Suomen joukkueen jäsenet työskentelevät tarkka-ammunnan kouluttamisen ja kehittämisen parissa.

Nato

European Best Sniper Team -kilpailu on suunnattu Naton jäsen- ja kumppanimaille. Kreikkalainen sotilas osallistui kisaan Saksan Hohenfelsin harjoitusalueella vuonna 2021.

Suomalaisten sotilaiden muodostama kolmihenkinen joukkue voitti lokakuussa European Best Sniper Team -kilpailun. Naton ja sen kumppanimaiden tarkka-ampujille suunnattua viikon mittaista kilpailua on kuvailtu tarkka-ammunnan EM-kisoiksikin.

Kilpailuun osallistui Saksan Hohenfelsin harjoitusalueella yhteensä 45 joukkuetta 25 eri maasta. Suomen joukkueen jäsenet olivat Jääkäriprikaatin ja Porin prikaatin henkilöstöä.

– Odotukset kisan suhteen olivat hyvät, mutta ison ja vaativan EM-kilpailun voittaminen tuli täytenä yllätyksenä. Yhteistoiminta tiimin sisällä oli sujuvaa, vaikka yhteistä harjoittelua ei ollut alla ennen kisoja ollenkaan. Tämä johtui Puolustusvoimien yhtenäisestä tarkka-ampujakoulutuksesta, Suomen joukkueen partionjohtaja kertoo Maavoimien tiedotteessa.

Nato huomioi suomalaisten saavutuksen sosiaalisessa mediassa:

European Best Sniper Team järjestetään vuosittain. Kilpailussa mitataan muun muassa ilman valmisteluja toteutettavaa tarkka-ammuntaa, ampumista liikkuviin maaleihin, apuaseen käyttöä pikatilanteessa, ampumista helikopterista sekä taisteluhaudan valtaamista. Tilanteet ovat joko hyökkäyksellisiä tai puolustuksellisia. Maalinpaikannus ja tärkeysjärjestyksen miettiminen korostuvat. Partioon kuuluvat ampuja, tähystäjä ja suojamies.

– Harjoitusalue oli todella laaja ja mahdollisti monipuoliset ampumarastit. Toimintatavat olivat hyvin samanlaisia eri maiden välillä, mutta suomalaisilla hieman suoraviivaisempaa ja yksinkertaisempaa, mistä oli hyötyä erityisesti nopeissa tilanteissa. Vaikeinta kilpailussa oli yli 1 000 metrin etäisyyksille ampuminen päivällä ja yöllä, kuten myös helikopterista ja kumiveneestä ampuminen. Helpointa kilpailussa oli kontaktien luonti eri maihin, kaikki olivat hyvin kiinnostuneita suomalaisesta tarkka-ammuntaosaamisesta. Kokonaisuudessaan tarkka-ampujien välinen yhteisöllisyys oli kilpailun ajan erinomaista, partio kertoo tiedotteessa.

Suomalaiset käyttivät kisassa Puolustusvoimien aseita. He työskentelevät tarkka-ammunnan kouluttamisen ja kehittämisen parissa.

– Kilpailu oli erinomainen kokemus myös oppimisen kannalta ja tutustuminen Nato-maiden tarkka-ampujayhteisöön tuntuu kotoisalta. Kilpailusta saimme paljon oppia mitä pystyy hyödyntämään tarkka-ammuntakoulutuksessa kotimaassa, joukkue kommentoi.