• Puolustusvoimat

Taivaalla näkyy loppuvuoden aikana kirkkaita valoilmiöitä – syynä Suomen, Ranskan, Saksan ja Ruotsin hävittäjät

Ilmavoimat lentää Suomen ilmatilassa yhteisiä lentokierroksia Baltiasta ja Ruotsista toimivien osastojen kanssa lokakuun puolivälistä vuoden loppuun.

Paavo Airo

Ruotsalainen Gripen osallistui Baana 16 -harjoitukseen Lusin maantietukikohdassa viime viikolla. Taivaalla Suomen ilmavoimien Hawk.

Ilmavoimat lentää 17. lokakuuta alkaen viikoittain lentokierroksia Ranskan, Saksan ja Ruotsin ilmavoimien osastojen kanssa. Kierrokset keskittyvät ilmataisteluharjoitteluun ja jatkuvat vuoden loppuun saakka. Ranskalaiset ja saksalaiset toimivat Baltiasta käsin ja ruotsalaiset kotimaastaan. Kierroksilta saadaan harjoitusta erilaisen kaluston kanssa sekä kansainvälistä kokemusta. Ilmavoimat kertoo asiasta tiedotteessaan.

Saksa käyttää Eurofighter- ja Ranska Mirage 2000 -monitoimihävittäjiä. Ruotsista mukana on muutenkin Suomessa paljon lentäviä Gripenejä. Suomesta osallistuu 2–4 Hornet-monitoimihävittäjää tai Hawk-suihkuharjoituskonetta. Koneiden käyttäessä omasuojavarustukseen kuuluvia soihtuja voi taivaalla nähdä kirkkaita valoilmiöitä.

Kierrosten lentotoiminta ajoittuu arkisin kello 10–20 välille. Suomessa harjoitusalueet rajautuvat pääosin Tampereelle, Jyväskylään, Ouluun, Kokkolaan ja Seinäjoelle.

Toiminta ei ole aivan uutta, Suomen ilmavoimat on lentänyt Baltiasta toimivien osastojen kanssa yhteistoimintakierroksia vuodesta 2015. Tänä vuonna Ilmavoimat on lentänyt näillä kierroksilla Ison-Britannian Eurofighterien ja Yhdysvaltojen F-15-monitoimihävittäjien kanssa.

Samanlaista yhteistoimintaa kuin Norjan ja Ruosin kanssa lennettävät Cross Border -harjoitukset

Muiden maiden kanssa lennettävät kierrokset eivät ole Suomessa harvinaisia. Vuodesta 2004 Suomi ja Ruotsi ovat lentäneet yhteisten Cross Border -harjoitusten merkeissä. Vuonna 2008 Norja liittyi mukaan. Tänä päivänä Cross Border -toiminta on lähes viikoittaista. 

Ranskalaisten, saksalaisten ja ruotsalaisten kanssa lennettävät kierrokset ovat hyvin samanlaisia kuin Cross Border -harjoitukset, Ilmavoimat kertoo tiedotteessaan.

Lue myös: 

28.9.2016 Näin Ilmavoimat toimisi, jos Suomeen hyökättäisiin – ”Tavoite on, että ei kannata, koska täällä tulisi pataan”