• Kalusto

Tetsarit ja rinkat täysin uusiksi mietittyinä

Savotan työstämä Taakka-projekti voisi toteutuessaan uudistaa täysin varusmiesten käyttämät kantolaitteet.

Tuomas Kaarkoski

Savotan kunnianhimoinen projekti voisi olla valmis vuonna 2025.

Savotalla on työn alla iso kehitysprojekti, jonka tarkoitus on kattaa kaikki yksittäisen ihmisen kantolaitteet, joita sotakäytössä voidaan tarvita.

– Tavoite on luoda hyvin kattava ja keskenään oikeasti hyvin yhteensopiva kantolaitejärjestelmä, joka tehdään suomalaisen lähitulevaisuuden taistelijan perustarpeita silmällä pitäen, Savotan tuotepäällikkö Stefan Melander kertoo.

Taakka-nimellä kulkeva projekti tulee Melanderin mukaan kattamaan kaiken taistelukantolaitteista, liiveistä, vöistä ja tarviketaskuista aina reppuihin, rinkkoihin ja erilaisiin erityistehtävien vaatimiin erikoisreppuihin.

– Suomeksi siis pitäisi pystyä kantamaan samanaikaisesti mukavasti sekä taisteluvarusteita ja henkilökohtaisia tehtäväkohtaisia varusteita.

Avainasemassa on kantolaitteiden muokattavuus, jonka on tapahduttava nopeasti ja helposti vaikeissakin olosuhteissa.

– Sen on oltava oikeasti modulaarinen siten, että järjestelmän komponentteja voi käyttää ristiin toistensa kanssa sekä toisistaan riippumatta, eikä vain survoa pieniä taskuja joka paikkaan. Rinkka voi koostua partiorepusta, rinkasta ja kuormarungosta ja siitä voi jättää esimerkiksi rinkkapussin pois ja korvata sen asekantojärjestelmällä, Melander havainnollistaa.

Melanderin mukaan yksi kynnyskysymys on, kuinka ballistinen suoja saadaan toimimaan hyvin yhdessä rinkkavarustuksen kanssa.

– Puolustusvoimat ovat esimerkiksi ottaneet suunnaksi kevyehköt niin sanotut plate carrier –suojaliivit, joihin taas ei mahdu paljoa tavaraa.  Jos taas on taisteluvyö, niin miten sen kanssa laitetaan lantiovyöllinen rinkka selkään. Tämmöisestä vaikeudesta ja epämukavuudesta pitäisi päästä eroon.

Melanderin mukaan pitää siis kehittää pikairrotettavat varustelantiovyöt, jotka oikeasti toimivat.

– Eli varustevyö, joka toimii samalla repun tai rinkan lantiovyönä, joka voidaan tarvittaessa pikaisesti ja helposti siitä irrottaa. Näitä on jo toki tehty, mutta niitä on käytännössä kahdenlaisia. Joko pitää nyplätä aivan perkeleesti ja sitten irrotus onnistuu tai sitten ei tarvitse kuin istua rinkka selässä alas ja irrotus tapahtuu, vaikka sen ei pitäisi tapahtua.

Kaikki Melanderin sanoma kuulostaa järkeenkäyvältä, jopa itsestään selvältä. Tämän kaiken toteutus käytännössä ei siis taida olla aivan yhtä helposti tehty kuin sanottu?

– Tämä on vähättelemättä äärimmäisen vaikea asia tehdä. Ja kaiken lisäksi sen pitää tietysti kestää kovaa käyttöä. Jos tämä olisi helppo homma, se olisi jo tehty.

Melanderin mukaan konseptointia on jo kuitenkin tehty pitkään ja yksittäisiä komponentteja on jo valmistettukin Savotan Karstulan tiloissa. Savotalla on tarkoitus luoda ensimmäisen rinkan prototyyppejä jo lähiaikoina.

– Tahtotila on, että parin vuoden kuluttua perusjärjestelmän kaikki osat olisivat tehtyinä ja olemassa. Realistisesti tämä voisi olla täysin valmis vuonna 2025.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että varusmiehillä voisi olla uudenlainen Taakka-järjestelmä selässä jossain vuosikymmenen jälkimmäisellä puoliskolla, jos Savotan visiot etenevät suunnitelmien mukaisesti.

– Tämä on suurenmoinen projekti, pitkä kuin nälkävuosi ja vasta ollaan alussa, mutta kyllä tästä hyvä tulee, Melander naurahtaa.

Savotta-sarjan muut osat:

Savotta katsoo nyt rajojen ulkopuolelle