• Kalusto

Ukrainalaiset tekevät alasammutuista hävittäjistä avaimenperiä – rahoittavat droonien hankintoja tuloilla

Avaimenperä maksaa 1 000 euroa. Tuloilla on hankittu jo useita kymmeniä drooneja Ukrainan armeijalle.

dronesforukraine.fund

Tuhannen euron avaimenperä on valmistettu alasammutusta Suhoi Su-34 -hävittäjästä.

Tavalliselle pulliaiselle 1 000 euroa metallisesta avaimenperästä on posketon hinta. Sodassa, jossa tarvittavat välineet ovat kortilla, täytyy kuitenkin osata olla kekseliäs. Ennen Venäjän hyökkäystä ukrainalainen Juri Vysoven oli tavallinen yrittäjä, joka harrasti vapaa-ajallaan laskuvarjohyppyä ja piti yleisesti ilmailusta. Armeijapuoli häntä ei kuitenkaan sen kummemmin ilmailussa kiinnostanut.

Helmikuun lopulla, kun Venäjän hyökkäystä oli takana vasta muutama päivä, Vysovenin eräs ystävä esitteli hänet vapaaehtoisille, jotka auttoivat Ukrainan armeijaa hankkimalla näillä drooneja. Sodan myötä Vysovenin omat toimistotilat olivat tyhjillään, joten pian hän tarjosi niitä uusien ystäviensä käytettäväksi.

Halu auttaa johti lopulta epätavalliseen ideaan, joka on eräänlainen moderni versio raamatullisesta aseiden takomisesta auroiksi. Vysoven alkoi ystäviensä kanssa haalia alasammuttujen venäläiskoneiden jäännöksiä ja jatkojalostaa niitä paksuiksi metallisiksi avaimenperiksi. Sittemmin ukrainalaiset ovat valmistaneet avaimenperiä Suhoi Su-34 -hävittäjistä sekä muotonsa takia alligaattorina tunnetusta Ka-52 -venäläiskopterista.

– Minulla on muutama ihminen auttamassa. Pari ihmistä hoitaa metallityöt ja yksi ihminen vastaa kaiverruksista. Sen lisäksi on vielä ihmiset hoitamassa postitusta ja sähköposteihin vastailua, Reserviläisen sähköpostitse Ukrainasta tavoittama Vysoven kertoo.

Visuaalisesti avaimenperät ovat näyttäviä. Niissä kiitetään Ukrainan armeijan tukemisesta ja jokaisessa avaimenperässä on kaiverettuna koordinaatit, joissa avaimenperiksi päätynyt hävittäjä tai kopteri on ammuttu alas. Fraasi Valmistettu Venäjällä, kierrätetty Ukrainassa kertoo osuvasti ryhmän kyvystä säilyttää huumorintaju vaikeinakin aikoina.

Ryhmä ei suoranaisesti myy avaimenperiä, vaan kerää lahjoituksia. Tuhannen euron lahjoituksella, jonka voi maksaa osissa, saa yhden avaimenperän. Lahjoitettu raha itsessään ohjataan drooniostoksiin, jotka välitetään Ukrainan armeijan käyttöön.

– Tästä yhdestä romusta teimme lähemmäs 1 300 avaimenperää. Toistaiseksi olemme pystyneet toimittamaan etulinjaan kolmisenkymmentä droonia ja tällä hetkellä 20–30 droonia on toimituksen alla matkalla rintamalle.

Vysovenin mukaan ukrainalaismielisiä lahjoittajia löytyy tasaisesti ympäri maailmaa.

– Heitä on aina Brasiliasta Singaporeen saakka. Suurin osa tulee kuitenkin Yhdysvalloista, Saksasta ja Englannista.

https://www.dronesforukraine.fund/ on taltioinut valmistusprosessia matkan varrelta. Esimerkiksi Su-34 on ammuttu alas Borodjankassa lähellä Kiovaa. Sivusto järjestää myös halukkaille mahdollisuuden lahjoittaa suoraan kaupallisia drooneja ukrainalaisten hyödynnettäväksi.

Lue seuraavaksi

  • Vapaaehtoinen maanpuolustus

Suomalaiset reserviläiset kasasivat tilannekarttapalvelun Ukrainan sodasta

Vapaaehtoisprojektissa on mukana jo yli kymmenen tekijää.