• Vapaaehtoinen maanpuolustus

Ukrainan sota sysäsi kiinnostuksen MPK:n koulutustoimintaa kohtaan valtavaan kasvuun

Vapaaehtoiseen maanpuolustukseen on nyt poikkeuksellisen paljon imua.

Ammunta-aiheiset kurssit ovat kovassa suosiossa juuri nyt.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutukseen kohdistuu tällä hetkellä poikkeuksellisen suurta kiinnostusta. MPK:n mukaan ilmoittautumisten määrä yhdistyksen koulutuskalenterissa on viisinkertaistunut, jonka lisäksi vierailut MPK:n kotisivuilla ovat kymmenkertaistuneet.

— Kasvanut yhteydenottojen määrä ja koulutuksen kysynnän jatkuva kasvu kertovat vahvasta maanpuolustustahdosta sekä halusta varautua. Suomalaisten maanpuolustustahto on kyselyjen perusteella korkea ja lisääntynyt hakeutuminen vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen kertoo samaa kieltä, MPK:n hallituksen puheenjohtaja Mika Hannula toteaa tiedotteessa.

Ennen pandemiaa MPK:n järjestämiin koulutuksiin kertyi noin 50 000 osallistumiskertaa. Koronan karsimana viime vuonna vastaava luku oli noin 33 000. MPK:n mukaan viime päivien ilmoittaumismäärät ovat noin viisi kertaa suuremmat kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019.

— Olemme verranneet lukuja normaalivuoteen 2019, niin että koronan vaikutus voidaan poistaa tilastoista. Normaalisti ilmoittautumisia tulee noin 150 päivässä ja nyt viime päivinä niitä on tullut noin 700 päivässä ja suunta näyttää kasvavan, MPK:n koulutusjohtaja Timo Mustaniemi selventää.

Lisää kursseja

On syytä olettaa, että räjähdysmäisen kasvun taustalla on Ukrainan sota ja yleisesti jännittynyt geopoliittinen maailmantilanne. MPK pyrkii kasvaneen kysynnän takia myös lisäämään kurssitarjontaa. Erityisen kovassa suosiossa ovat olleet ammuntaan, taisteluun rakennetulla alueella ja sotilaspoliisitoimintaan liittyvät kurssit. 

MPK:n järjestämä vapaaehtoinen maanpuolustus- ja kokonaisturvallisuuskoulutus sopii kaikille Suomessa. Osa sotilaallisia valmiuksia palvelevasta koulutuksesta vaatii ennakkotietoja ja on suunnattu reserviläisille. 

MPK:n tarjontaan voi tutusta tarkemmin sen koulutuskalenterissa.